Výborná low carb verzia moravských koláčov s troma druhmi plnky posypané sladkou chrumkavou posýpkou. Či už je vašim favoritom mak, tvaroh alebo lekvár, z týchto si určite vyberiete. Klasika slovenskej a českej kuchyne pripravená z najobľúbenejšieho low carb cesta (prezývaným aj fathead alebo syrové).
Aké cesto použijeme?
Tentoraz som vsadila na cesto, ktoré má v low carb svete veľkú obľubu. Sama ho zvyknem často používať, lebo je chutné, dobre sa s ním pracuje a výborne sa hodí na prípravu sladkých aj slaných jedál. Je to jemné cesto, ktorého základom je kombinácia strúhaného syra, cream cheesu (krémový syr typu Lučina, Goldessa alebo Philadelphia) a mandľovej či kokosovej múky. V tomto recepte som použila ich kombináciu.
Pre tento typ receptu sa najlepšie hodí strúhaná mozzarella, lebo je minimálne aromatická a má neutrálnu chuť. Na fathead cesto odporúčam syr predstrúhaný z obchodu (kupovaný už strúhaný v sáčku), lebo obsahuje trochu škrobu, ktorý robí fathead cesto pevnejším.
Ak nemáte s prípravou fathead cesta zatiaľ skúsenosti, video postup, množstvo rád a tipov k jeho príprave nájdete v článku Fathead cesto.
Ďalšie skvelé recepty s fathead cesta:
Ako moravské koláče pripravíme?
Ako prvé si odporúčam pripraviť plnky a posýpku. Práca s fathead cestom ide rýchlo, je potrebné s ním pracovať, kým je teplé a vláčne inak stráca ohybnosť. Preto je dobré mať ostatné veci pripravené predtým ako sa pustíme do cesta.
Moje obľúbené plnky sú maková, tvarohová a lekvárová, no pokojne použite tú vašu naj (orechovú, nugátovú a pod). Cesto dobre drží tvar aj počas pečenia, preto plnkou nemusíme šetriť. Na posýpku použijeme maslo, mandľovú múku a granulované sladidlo, ktoré prstami premiešame a dáme do chladničky na pár minút stuhnúť.
Rozohrejeme si rúru.
Keď máme plnku/plnky a posýpku pripravené, vypracujeme fathead cesto. Vo väčšej miske zmiešame suché suroviny. Na suchej pavici roztopíme strúhanú mozzarellu spolu s cream cheesom a pridáme do suchej zmesi. Pridáme vajíčko a cesto vymiesime. Odporúčam použiť na jeho miesenie food processor s nástavcom na miesenie. Takto ho pripravíme za pár sekúnd s minimom námahy. Ak food processor nezvyknete používať, cesto sa dá vypracovať aj rukami. Je trochu lepivé preto vám odporúčam si ruky jemne naolejovať.
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2021/06/02B3EA85-2207-4408-9830-60C5EA82BC35_1_201_a-1024x683.jpeg)
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2021/06/BB94F798-D636-4E5E-B985-143C950055D7_1_201_a-1024x683.jpeg)
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2021/06/CB1C0E03-14F6-444D-96C3-BE6AE47E2F20_1_201_a-1024x683.jpeg)
Z vymieseného cesta vytvarujeme koláče tak, aby mali v strede priehlbinu, ktorú naplníme plnkami. Okraje naplnených koláčov potrieme žĺtkom a dáme piecť. 5 minút pred koncom pečenia posypeme posýpkou a dáme dopiecť.
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2021/06/2F19BA6D-A6D2-4772-9791-1A4591632CD6_1_201_a-1024x683.jpeg)
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2021/06/43AF6C2E-5CED-4A1B-B1F9-C74A91862E79_1_201_a-1024x683.jpeg)
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2021/06/78931EEF-E049-4D44-84E7-195CA2C78EE5_1_201_a-1024x683.jpeg)
Detaily
6ks
40 minút
259Kcal
4,2g
21g
11g
- Nutričné hodnoty sú počítané na 1ks – moravský koláč s makovou plnkou s pokýpkou. Nutričné hodnoty sa môžu odlišovať podľa typu plnky, ktorú použijeme.
Suroviny
- Cesto
120g strúhaná mozzarella
30g cream cheese (syr typu Lučina, Goldessa, Philadelphia)
70g mandľová múka alebo pomleté mandle bez šupky
30g kokosová múka
1 stredné vajíčko
1ČL kypriaci prášok
štipka soli
1ČL sladidlo (erythritol, xylitol)
1 žĺtko (na potretie cesta)
- Plnka (na 6ks)
6PL mletý mak
2PL smotana na šľahanie alebo mandľové mlieko
1ČL sladidlo
- Posýpka
1PL mandľová múka alebo pomleté mandle bez šupky
1/2PL maslo
1ČL sladidlo
Iné typy plniek:
Tvarohová – 6PL hrudkový tvaroh, žĺtko z malého vajíčka, 1-2ČL sladidlo, 1/2ČL citrónová kôra
Lekvárová – 6PL cukrfree rýchlodžem (použila som černicový)
Ako na to
- Makovú plnku pripravíme zmiešaním mletého maku s horúcou smotanou na šľahanie/mliekom a sladidlom. Pre ďalšie typy plniek pozri poznámku pod zoznamom surovín.
- Pripravíme si posýpku zmiešaním mandľovej múky, masla a sladidla, ktoré premiešame a dáme do chladničky stuhnúť.
- Dáme rozohriať rúru na 175C.
- Na cesto zmiešame preosiatu mandľovú a kokosovú múku, kypriaci prášok, soľ a sladidlo. Na suchej panvici roztopíme strúhanú mozzarellu a cream cheese a pridáme ku suchým surovinám. Necháme 30 sekúnd zmes postáť, nech syry vychladnú a pridáme vajíčko. Cesto vymiesime (vo food processore alebo naolejovanými rukami), kým je zjednotené a bez hrudiek.
- Z cesta vyformujeme 6 koláčov a v strede každého vytvoríme prstami prehlbinu, ktorú naplníme plnkou. Okraje potrieme žĺtkom. Koláče dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme 10-12 minút na 175C. Koláče vyberieme, posypeme rozmrvenou posýpkou a pečieme ďalších 5-7 minút, kým sú kraje dozlatista. Pozn: postup prípravy je rovnaký či použijeme makovú, tvarohovú alebo lekvárovú plnku.
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2021/06/F2971AFA-EE92-4864-ADFC-4E4D2158F272_1_201_a-1024x683.jpeg)
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2021/06/E5D88B61-3017-4F50-A5A4-2FBEE19F6EDC_1_201_a-1024x683.jpeg)