Jahodové gule

Na tento recept sa chystám už dlhšie. Podobne ako šúlance, aj plnené ovocné gule poznám hlavne z detstva. V dospelosti som od nich nejako upustila no s týmto receptom u mňa zažívajú svoju renesanciu.

Recept je veľmi jednoduchý a časovo nenáročný. Samotné varenie trvá len pár minút. Je to jedlo, ktoré ocenia veľmi deti aj dospelí. Cesto na ovocné gule je z tvarohu a kokosovej múky, čo im dodáva veľmi príjemnú arómu. Gule sú mäkké, sladké a šťavnaté. Na dochutenie odporúčam mleté orechy alebo mak, orechové maslo, čerstvé ovocie či džem. Ja som tentoraz použila sladkú orechovú posýpku.

Aké ovocie použiť?

Z nízkosacharidového ovocia je určite vhodné bobuľové ako jahody, maliny, černice alebo čučoriedky. Môžeme použiť mrazené, čerstvé alebo zavárané (v tomto prípad však pozor na pridané cukry). Ja som použila mrazené, lebo sa ľahko obaľuje do cesta.

Detaily

Porcie

2 porcie / 12ks gulí

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

25 minút

Kalórie (1porcia)

499 Kcal

Sacharidy (1porcia)

16g

Tuky (1porcia)

28g

Poteín (1porcia)

26g

Suroviny

  • Cesto
  • 250g hrudkového tvarohu

  • 60g kokosovej múky

  • 30g psyllia

  • 2 stredné vajíčka

  • štipka soli

  • 12 stredne veľkých jahôd
    (čerstvé, mrazené alebo konzervované)

  • Posýpka
  • 20g namletých orechov alebo semienok

  • 1PL práškového erythritolu

  • 2PL roztopeného masla

Ako na to

  • V miske zmiešame suroviny na cesto, najlepšie rukami z nich miesením vytvoríme jednotnú masu a necháme ju 10 minút odležať.
  • Do hrnca dáme vodu, osolíme ju a necháme zovrieť. Stíšime ju tak, aby len jemne bublala.
  • Z cesta urobíme šulec, ktorý nakrájame na 12koliesok. Zoberieme koliesko a prstami ho v dlani vytvarujeme na tenšiu placku. Do nej vložíme jahodu. Cesto spojíme a vygúľame guličku.
  • Guľky kladieme do jemne bublajúcej vody a varíme, pokiaľ vyplávajú na hladinu. Vtedy sú hotové a my ich môžeme vyberať.
  • Medzičasom si na suchej panvici opečenieme pomleté orechy do hneda. Pridáme erythritol.
  • Uvarené a odtečené guličky polejeme roztopeným maslom a posypeme posýpkou.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*