Losos v krémovej cesnakovo-citrónovej omáčke

Veľmi jednoduchý, chutný a zdravý recept na lososa v krémovej cesnakovo-citrónovej omáčke, ktorého príprava nám zaberie 20 minút a zvládne ho aj začiatočník. S blanšírovanou špargľou prípadne čerstvým chrumkavým šalátom je toto príjemné jedlo skvelým ľahkým a výživným obedom či večerou.

Ako prílohu tiež odporúčam blanšírovanú brokolicu, cukinové špagety alebo opekané ‘zemiaky’.

Akú rybu použiť?

Pre tento recept sa veľmi hodia ako sladkovodné tak aj morské ryby. Osobne rada používam filety, lebo majú menej kostí. Dĺžka prípravy ryby záleží podľa typu ryby, ktorý si zvolíme, rovnako ako aj od veľkosti filetov.

Losos je rýchly na prípravu, stačia 3-4 minúty z každej strany. Dá sa kúpiť s kožou aj bez nej. Ak kožu na rybe nemáte radi, ľahko sa dá stiahnuť potom ako rybu opečieme.

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

20 minút

Kalórie (1porcia)

695Kcal

Sacharidy (1porcia)

3g

Tuky (1porcia)

55g

Protein (1porcia)

47g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu lososa (cca 200g) s omáčkou bez prílohy

Suroviny

  • 800g losos (s alebo bez kože)

  • soľ

  • čierne korenie

  • 2PL olej

  • 250ml smotana na šľahanie

  • 2PL citrónová šťava

  • 3 strúčiky cesnak

  • 3PL čerstvá petržlenová vňať (nasekaná nadrobno)

Ako na to

  • Filety lososa osušíme papierovou utierkou, osolíme a okoreníme. Ak sú filety veľké, môžeme ich nakrájať na menšie kúsky.
  • Na panvici rozpálime olej a položíme naň lososa kožou dolu. Opekáme 3-4 minúty do hneda. Lososa otočíme, keď sa losos ľahko oddeľuje od panvice. Opekáme ďalšie 3-4 minúty, kým je losos prepečený a chrumkavý. Ak losos začne púšťať bielu šťavu, opekáme ho pridlho.
  • Lososa vyberieme z panvice a dáme na stranu.
  • Na panvicu dáme smotanu na šľahanie, cesnak nakrájaný nadrobno alebo na tenké plátky, citrónovú šťavu a petržlenovú vňať. Varíme na miernom ohni, kým omáčka zhustne. Dochutíme soľou a korením.
  • Lososa vrátime na panvicu do omáčky a prehrejeme. Podávame napríklad s blanšírovanou brokolicou, cukinovými špagetami alebo opekanými ‘zemiakmi.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*