Tvarohový koláč

Jemné a šťavnaté vanilkové cesto, krémový tvarohový bohatý stred a nadýchaná sladká bielková pena. Tento koláč to má všetko. Ak máte radi tvarohové koláče, tak toto je niečo pre vás. Na low carb verziu klasiky slovenských dezertov som sa chystala už dlhšie a určite sa zaradí medzi moje obľúbené. Skvelý ako pohostenie pre priateľov, na oslavu alebo na spríjemnenie rodinného posedenia na terase so šálkou kávy či obľúbeného čaju.

Aké suroviny použijeme?

  • Mandľová a kokosová múka – cesto chceme mať jemné a šťavnaté a na to sa kombinácia týchto dvoch múk výborne hodí. Môžeme použiť aj čisto len mandľovú múku (prípadne mandľovú drť – pomleté mandle bez šupky) alebo inú orechovú múku (z vlašských alebo lieskových orechov). V takom prípade odporúčam namiesto 120g mandľovej a 20g kokosovej múky použiť 200g mandľovej (či inej orechovej) múky a vynechať jedno vajíčko. Použitie čisto kokosovej múky neodporúčam lebo bude cesto príliš suché.
  • Xantanová guma – dodá cestu na vláčnosti. Ak ho nemáme poruke, môžeme ju vynechať. (pozn. xantanová guma je low carb zahusťovadlo prírodného pôvodu, vhodná aj na zahustenie omáčok)
  • Kypriaci prášok
  • Vajíčka
  • Maslo
  • Low carb sladidlo – vhodný je erythritol aj xylitol (pozn. xylitol je sladší ako erythritol, preto ho použijeme o 1/4 menej ako je uvedené v recepte). Použijeme sladidlo granulované (kryštálové) aj práškové. Ja si práškové sladidlo vyrábam doma zmixovaním granulovaného sladidla v stolnom mixéri.
  • Smotana na šľahanie
  • Tvaroh – hrudkový aj jemný
  • Želatína – spevní tvarohovú vrstvu, je to náhrada Zlatého klasu (použitý v klasickej nelowcarb verzii). Môžeme použiť plátkovú aj praškovú formu.
  • Vanilka – rada používam mletú bourbon vanilku alebo vanilkový extrakt. Vhodná je aj vanilková aróma.
  • Soľ – na zvýraznenie sladkej chute

Ďalšie výborné low carb koláče a dezerty:

Koláč lenivej gazdiny

Strúhaný tvarohový koláč

Čokoládový koláč s parížskou šľahačkou

Kokosovo-malinový hrnčekový koláčik

Čokoládový hrnčekový koláčik

Šťavnatý piškótový koláč

Detaily

Porcie

12ks

Čas prípravy

75 minút

Kalórie (1ks)

240Kcal

Sacharidy (1ks)

4g

Tuky (1ks)

19,3g

Protein (1ks)

10,3g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1ks tvarohového koláča s bielkovou penou (1/12 z celkového objemu v recepte).

Suroviny

  • Cesto
  • 120g mandľová múka (alebo pomleté mandle bez šupky)

  • 20g kokosová múka

  • 1ČL kypriaci prášok

  • 1/4ČL xantanová guma (môžeme vynechať)

  • 50g granulovaný erythritol

  • 2 stredné vajíčka

  • 60g maslo

  • 100ml voda

  • vanilka

  • Tvarohová vrstva
  • 250g hrudkový tvaroh

  • 250g jemný tvaroh (vo vaničke)

  • 100g práškový erythritol

  • 2 žĺtka

  • 1 stredné vajíčko

  • 200ml smotana na šľahanie

  • želatina na dezerty (množstvo na 500ml tekutiny)

  • vanilka

  • štipka soli

  • Bielková pena
  • 2 vaječné bielky

  • 2PL práškové sladidlo

Ako na to

  • Použijeme vyšší plech alebo zapekaciu misku veľkosti 20x30cm, ktorú vymastíme až po horný okraj maslom.
  • V miske zmiešame mandľovú a kokosovú múku, erythritol, xantanovú gumu a kypriaci prášok. Pridáme vajíčka, vodu a roztopené maslo. Dôkladne premiešame, aby sa suroviny prepojili. Necháme 5 minút postáť a dáme do vymasteného plechu. Pečieme 10 minút na 175C. Po 10 minútach vyberieme cesto z rúry a necháme chvíľu chladnúť, predtým ako na neho nalejeme tvarohovú vrstvu.
  • Na tvarohovú vrstvu si pripravíme želatinu podľa návodu na obale (väčšinou je postup: vložíme do studenej smotany na šľahanie, necháme 10 minút nabobtnať a zahrejeme).
  • V miske zmiešame hrudkový a jemný tvaroh, žĺtka, vajíčko, práškové sladidlo, vanilku a soľ a vlejeme zahriatu (nie horúcu) smotanu na šľahanie s rozpustenou želatínou. Zmes ručným mixérom krátko pomixujeme a vlejeme na vychladnuté predpečené cesto. Dáme naspäť do rúry piecť na 40-45 minút na 175C. Tvarohová vrstva je hotová ak je zvrchu zlatistá, na bokoch jemne odstupuje od okrajov a v strede nie je tekutá.
  • Vyšľaháme vaječné bielka s práškovým erythritolom do tuha (mali by sme vedieť obrátiť misku a vyšľahané bielka v nej ostanú). Vyšľahané bielka dáme na tvarohovú vrstvu a necháme 5-7 minút dopiecť v rúre.
  • Koláčik pred podávaním necháme vychladnúť a naporcujeme. Skladujeme v chladničke v uzavretej nádobe alebo prikrytý potravinárskou fóliou 2-3dni.

2 Comments

  1. Bronislava

    Ahoj Marti,
    chcem Ti poďakovať za časté pridávanie receptov, som rada, že táto stránka žije a aktívne sa rozširuje o nové a chutné recepty. Len tak ďalej, som Tvojim veľkým fanúšikom, rada skúšam Tvoje recepty a čo je hlavné, aj mi chutia :-). Želám všetko dobré a držím Ti aj naďalej palce !!

    • Ahoj Bori, dakujem ti za mile slova aj podporu. Velmi ma tesi, ze ti jedla chutia a dufam, ze budu stale viac:) Aj tebe prajem vsetko len to najlepsie. Krasny den!

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*