Moravské koláče z fathead cesta

Výborná low carb verzia moravských koláčov s troma druhmi plnky posypané sladkou chrumkavou posýpkou. Či už je vašim favoritom mak, tvaroh alebo lekvár, z týchto si určite vyberiete. Klasika slovenskej a českej kuchyne pripravená z najobľúbenejšieho low carb cesta (prezývaným aj fathead alebo syrové).

Aké cesto použijeme?

Tentoraz som vsadila na cesto, ktoré má v low carb svete veľkú obľubu. Sama ho zvyknem často používať, lebo je chutné, dobre sa s ním pracuje a výborne sa hodí na prípravu sladkých aj slaných jedál. Je to jemné cesto, ktorého základom je kombinácia strúhaného syra, cream cheesu (krémový syr typu Lučina, Goldessa alebo Philadelphia) a mandľovej či kokosovej múky. V tomto recepte som použila ich kombináciu.

Pre tento typ receptu sa najlepšie hodí strúhaná mozzarella, lebo je minimálne aromatická a má neutrálnu chuť. Na fathead cesto odporúčam syr predstrúhaný z obchodu (kupovaný už strúhaný v sáčku), lebo obsahuje trochu škrobu, ktorý robí fathead cesto pevnejším.

Ak nemáte s prípravou fathead cesta zatiaľ skúsenosti, video postup, množstvo rád a tipov k jeho príprave nájdete v článku Fathead cesto.

Ďalšie skvelé recepty s fathead cesta:

Bagel

Pizza

Pirohy

Fathead krekry

Cesnakový pizza chlieb

Špenátové kapsy s fetou

Low carb tyčinky

Hot dog

Malinové taštičky

Jahodová galetka

Ako moravské koláče pripravíme?

Ako prvé si odporúčam pripraviť plnky a posýpku. Práca s fathead cestom ide rýchlo, je potrebné s ním pracovať, kým je teplé a vláčne inak stráca ohybnosť. Preto je dobré mať ostatné veci pripravené predtým ako sa pustíme do cesta.

Moje obľúbené plnky sú maková, tvarohová a lekvárová, no pokojne použite tú vašu naj (orechovú, nugátovú a pod). Cesto dobre drží tvar aj počas pečenia, preto plnkou nemusíme šetriť. Na posýpku použijeme maslo, mandľovú múku a granulované sladidlo, ktoré prstami premiešame a dáme do chladničky na pár minút stuhnúť.

Rozohrejeme si rúru.

Keď máme plnku/plnky a posýpku pripravené, vypracujeme fathead cesto. Vo väčšej miske zmiešame suché suroviny. Na suchej pavici roztopíme strúhanú mozzarellu spolu s cream cheesom a pridáme do suchej zmesi. Pridáme vajíčko a cesto vymiesime. Odporúčam použiť na jeho miesenie food processor s nástavcom na miesenie. Takto ho pripravíme za pár sekúnd s minimom námahy. Ak food processor nezvyknete používať, cesto sa dá vypracovať aj rukami. Je trochu lepivé preto vám odporúčam si ruky jemne naolejovať.

Suroviny na moravské koláče z fathead cesta.
Moravské koláče pred pečením s makovou, tvarohovou a lekvárovou plnkou (použila som černicový cukrfree rýchlodžem)

Z vymieseného cesta vytvarujeme koláče tak, aby mali v strede priehlbinu, ktorú naplníme plnkami. Okraje naplnených koláčov potrieme žĺtkom a dáme piecť. 5 minút pred koncom pečenia posypeme posýpkou a dáme dopiecť.

Detaily

Porcie

6ks

Čas prípravy

40 minút

Kalórie (1ks)

259Kcal

Sacharidy (1ks)

4,2g

Tuky (1ks)

21g

Protein (1ks)

11g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1ks – moravský koláč s makovou plnkou s pokýpkou. Nutričné hodnoty sa môžu odlišovať podľa typu plnky, ktorú použijeme.

Suroviny

  • Cesto
  • 120g strúhaná mozzarella

  • 30g cream cheese (syr typu Lučina, Goldessa, Philadelphia)

  • 70g mandľová múka alebo pomleté mandle bez šupky

  • 30g kokosová múka

  • 1 stredné vajíčko

  • 1ČL kypriaci prášok

  • štipka soli

  • 1ČL sladidlo (erythritol, xylitol)

  • 1 žĺtko (na potretie cesta)

  • Plnka (na 6ks)
  • 6PL mletý mak

  • 2PL smotana na šľahanie alebo mandľové mlieko

  • 1ČL sladidlo

  • Posýpka
  • 1PL mandľová múka alebo pomleté mandle bez šupky

  • 1/2PL maslo

  • 1ČL sladidlo

Iné typy plniek:

Tvarohová – 6PL hrudkový tvaroh, žĺtko z malého vajíčka, 1-2ČL sladidlo, 1/2ČL citrónová kôra

Lekvárová – 6PL cukrfree rýchlodžem (použila som černicový)

Ako na to

  • Makovú plnku pripravíme zmiešaním mletého maku s horúcou smotanou na šľahanie/mliekom a sladidlom. Pre ďalšie typy plniek pozri poznámku pod zoznamom surovín.
  • Pripravíme si posýpku zmiešaním mandľovej múky, masla a sladidla, ktoré premiešame a dáme do chladničky stuhnúť.
  • Dáme rozohriať rúru na 175C.
  • Na cesto zmiešame preosiatu mandľovú a kokosovú múku, kypriaci prášok, soľ a sladidlo. Na suchej panvici roztopíme strúhanú mozzarellu a cream cheese a pridáme ku suchým surovinám. Necháme 30 sekúnd zmes postáť, nech syry vychladnú a pridáme vajíčko. Cesto vymiesime (vo food processore alebo naolejovanými rukami), kým je zjednotené a bez hrudiek.
  • Z cesta vyformujeme 6 koláčov a v strede každého vytvoríme prstami prehlbinu, ktorú naplníme plnkou. Okraje potrieme žĺtkom. Koláče dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme 10-12 minút na 175C. Koláče vyberieme, posypeme rozmrvenou posýpkou a pečieme ďalších 5-7 minút, kým sú kraje dozlatista. Pozn: postup prípravy je rovnaký či použijeme makovú, tvarohovú alebo lekvárovú plnku.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*