Tento klasický koláčik našich mamín už dlhšie čakal na svoju low carb verziu a tá je konečne tu. Kombinácia kakaovo-orieškového cesta s tvarohovou šťavnatou plnkou vás dostane naspäť do detských čias. A je skutočne vizuálne aj chuťovo na nerozoznamie od originálu.
Akú múku použiť?
V tomto koláčiku sú skombinované dve múky – orechová a kokosová. Na mieste orechovej som vyskúšala mandľovú aj lieskovcovú múku. Rovnako je možné použiť múku z mletých slnečnicových semienok. Tú kombinujeme s kokosovou múkou, ktorú nie je v recepte možné nahradiť iným typom múky.
V recepte je rovnako použitá xantanová guma, ktorá dáva cestu pružnosť a drží ho z časti pokope. Keď ju budete do cesta pridávať, snažte sa ju v zmesy rovnomerne rozprášiť, aby sa vám netvorili pri kontakte s tekutinou pri miešaní hrudky. Do cesta je možné pre ešte lepšiu konzistenciu pridať aj jedno žĺtko.
Ako sladidlo som požila erythritol. Môžete ho samozrejme nahradiť vašim obľúbeným sladidlom.
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2020/07/4E92292C-D809-44FC-908D-162250CBF739_1_201_a-1024x683.jpeg)
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2020/07/87A632D7-C7E9-466F-8395-19399AEDB488_1_201_a-1024x683.jpeg)
Detaily
8 porcií
20 minút
50 minút
259Kcal
5,3g
20,5g
9,4g
Suroviny
- Cesto
130g mandľovej alebo lieskovcovej múky
60g kokosovej múky
20g nesladeného kakaového prášku
1ČL prášku na pečenie
100g masla
1ČL xantanovej gumy
40g erythritolu
štipka soli
- Tvarohová náplň
250g tučného hrudkovitého tvarohu
20g práškového erythritolu
1 vajíčko (oddelené bielko a žĺtko)
vanilková esencia
Ako na to
- Múky a kakao preosejeme. Maslo roztopíme.
- Do misky dáme múky, prášok na pečenie, soľ, kakaový prášok, erythritol a xantanovú gumu. Dôkladne premiešame.
- Pridáme roztopené maslo a vypracujeme cesto. Necháme ho v chladničke 30 minút vychladiť.
- Oddelíme bielok a žĺtok. Bielok ručným mixérom vyšľaháme spolu s práškovým erythritolom do zamatovej peny. V druhej miske zmiešame tvaroh, žĺtok a vanilkovú esenciu. Bielkovú penu jemne vmiešame do tvarohovej zmesy.
- Vychladené cesto rozdelíme na polovice. Jednu polovicu nastrúhame na dno plechu vystlaného pečiacim papierom. Použila som menší plech s veľkosťou 20x10cm. Dôkladne utlačíme rukou alebo zadnou stranou lyžice. Na neho nalejeme tvarohovú plnku. Navrch plnky na hrubom strúhadle nastrúhame druhú polovicu cesta.
- Pečieme 30 minút na 180C.
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2020/07/191319CB-11E1-4B33-9B9D-E59BD5EABF44_1_201_a-1024x683.jpeg)
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2020/07/661E25B9-DD98-40EE-9184-961CA4CB8688-1024x683.jpeg)
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2020/07/865AB579-BE34-4F12-82FA-FD06D9B914F2_1_201_a-1024x656.jpeg)