Cesnakový pizza chlieb

Tomuto receptu na cesnakový pizza chlieb sa veľmi teším, lebo dať na blog ho plánujem už dlhšie. Je to typ chleba, veľmi podobný tomu, ktorý si objednávame v pizérii ako prílohu k paradajkovému alebo syrovému dipu a skvele sa hodí napríklad ku šalátu alebo krémovej polievke.

Hlavné suroviny sú mandľová múka, strúhaný syr, cream cheese a samozrejme veľa cesnaku. Chlebík je chrumkavý, prevoňaný cesnakom a plný syrovej chuti.

Cesto, z ktorého je chlebík urobený, sa nazýva fathead (pomenovanie dostalo podľa amerického dokumentárneho filmu Fat head z roku 2009, v ktorom sa toto cesto spomína po prvýkrát). Od čias svojho vzniku je fathead cesto najobľúbenejšie low carb cesto a používa sa na prípravu rôznych jedlá od pizze, cez plnené kapsy, waffle, až po škoricových slimákov.

Aký syr do cesta použiť?

Pre najlepší výsledok použite predstrúhaný syr z obchodu. Obsahuje totiž malé množstvo škrobu, ktorý robí cesto pevnejším. Mozzarella je najneutrálnejší typ syru. Vhodné sú aj predstrúhaný ementál alebo gouda, ktoré dodajú cestu výraznejšiu syrovú chuť.

Detaily

Porcie

4 porcie (1bochník)

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

45 minút

Kalórie

288 Kcal

Sacharidy

4g

Tuky

25g

Proteín

12g

Suroviny

  • 100g strúhanej mozzarelly

  • 75g mandľovej múky

  • 50g cream cheese

  • 1ČL sušeného cesnaku

  • 1ČL prášku na pečenie

  • 1 väčšie vajíčko

  • 1/2ČL soli

  • 1PL rozpusteného masla

  • 2-3 strúčiky čerstvého cesnaku nakrájaného nadrobno

  • 1PL strúhaného parmezánu

  • 1PL čerstvej petržlenovej vňate

Ako na to

  • Rúru rozohrejeme na 200C.
  • Z roztopeného masla, nakrájaného cesnaku, nastrúhaného parmezánu a petržlenovej vňate si pripravíme zmes na pomazanie chleba pred pečením.
  • Zmiešame mozzarellu a cream cheese. Dáme ich na suchú panvicu a necháme ich za stáleho miešania roztopiť (môžeme ich roztopiť aj v mikrovlnke 1 minútu na vysokej teplote).
  • Zmes necháme chvíľku chladnúť a pridáme mandľovú múku, sušený cesnak, prášok na pečenie, soľ a vajíčko. Dôkladne miešame kým sa vytvorí jednotné cesto.
  • Cesto dáme na plech s pečiacim papierom a najlepšie naolejovanými rukami vytvarujeme cca 0,5cm vysoký ovál. Cesto bude lepkavé.
  • Natrieme ho pripravenou maslovo-parmezánovou zmesou.
  • Dáme piecť na 15-17 minút.
  • Po dopečení chlieb môžeme nakrájať na pásiky (použila som krájač na pizzu).

Ďalšie skvelé recepty z fathead cesta:

One Comment

  1. Tak bude to dnes na dlhšie. Celkovo tvoj veb je skvelý a postupne lúskam recepty. Som nadšená spracovaním a zrozumiteľnosťou jednotlivých receptov. Veľká poklona, je za tým určite veľa poctivej roboty. A prichádzam ku tejto dobrote. Na rovinu, veeeľmi som sa musela zdržiavať , aby som hneď polku nezlupla. S veľkým sebazáporom som ostala pri štvrtke a bežala si naliať pohár suchého vínka. Posýpku, či potierku som si zmenila. Vynechala vňať a pridala nadrobno nakrájanú polku sušenej paradajky a korenie na pizzu. Výsledok bol úžasný, to cestíčko dokonalé…. no neviem či do rána…. ďakujem ,veľmi mi pomáhaš.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*