Špenátové kapsy s fetou

Tieto kapsy plnené špenátom a fetou sú napovrchu chrumkavé a vnútri jemné a krémové. Kombinácia špenátu a syru feta výborne dopĺňa mandľovo-syrové cesto. Tieto plnené kapsy sú chutné vegetariánske slané raňajky, rýchly obed alebo ľahká večera. Dajú sa jesť samostatne alebo ako príloha k polievke či šalátu. Sú low carb a bezlepkové.

Aké použijeme cesto?

Tentokrát som použila obľúbené fathead cesto z mozzarellou, cream cheesom, mandľovou a kokosovou múkou. Veľmi dobre sa s ním pracuje, je vláčne a menej lepivé ako fathead cesto z čisto mandľovej múky. Je veľmi vhodné pre recepty, kde cesto plníme zeleninovou alebo mäsovou plnkou. Podobný typ cesta som použila napríklad aj na plnené pirohy.

Pre tento typ cesta odporúčam použiť predstrúhaný syr z obchodu. Obsahuje trochu škrobu, ktorý robí cesto pevnejším. Okrem mozzarelly môžeme použiť aj predstrúhaný ementál, goudu alebo eidam.

Aký použijeme špenát?

Na plnku sa najlepšie hodí mrazený listový špenát (nie pyré). Nechala som ho roztopiť a odkvapkať. Prebytočnú tekutinu môžeme zo špenátu jemne vytlačiť rukou alebo cez utierku. Takto upravený špenát som zmiešala s ostatnými surovinami a plnkou naplnila cesto.

Ako kapsy pripravíme?

Ako prvé si pripravíme plnku z roztopeného listového špenátu, rozdrobeného syru feta, sušeného cesnaku, cibule a štipky soli.

Cesto najrýchlejšie pripravíme vo food processore. Ak food processor nemáme, môžeme ho vymiesiť aj ručne.

Predstrúhanú mozzarellu a cream cheese roztopíme na suchej panvici. Pri topení syr miešame, aby sa prepojil s cream cheesom a neprilepil sa na panvicu. Zmiešame múky s kypriacim práškom a soľou. Pridáme rozpustené syry a na záver vajíčko. Všetko dôkladne zmixujeme a vznikne nám prepojené, mierne lepkavé cesto. To dáme medzi dva pečiace papiere a valčekom na cesto vypracujeme 0,3cm hrubé cesto v tvare obdĺžnika. Ten prerežeme pozdĺžne a na jednu polovicu cesta dáme plnku. Druhú časť cesta položíme zvrchu na plnku. Okraje cesta spojíme tak, že ich stlačíme prstami. Plnené ceso nakrájame na časti a každej z nich navrchu ostrým nožom urobíme 3-4 zárezy. Pred pečením zvrchu cesto potrieme vajíčkom.

Fathead cesto s bylinkovým cream cheesom.
Na jednu polovicu cesta dáme plnku a druhou časťou cesta plnku preložíme. Okraje cesta spojíme.

Detaily

Porcie

6ks

Čas prípravy

30 minút

Kalórie (1ks)

227Kcal

Sacharidy (1ks)

5g

Tuky (1ks)

16g

Protein (1ks)

11,7g

Suroviny

  • Cesto
  • 120g mozzarella (strúhaná z obchodu)

  • 30g cream cheese (čistý alebo bylinkový)
    (syr typu Philadelphia, Lučina alebo Goldessa)

  • 30g kokosová múka

  • 70g mandľová múka

  • 1 stredné vajíčko

  • 1ČL kypriaci prášok

  • 1/2ČL soľ

  • Plnka
  • 180g mrazený špenát

  • 60g feta syr

  • 1/2ČL sušený cesnak

  • 1/2ČL sušená granulovaná cibuľa

  • štipka soli

  • 1 vajíčko
    (na potretie cesta pred pečením)

Ako na to

  • Špenát necháme rozmraziť a jemne z neho rukou alebo utierkou vytlačíme prebytočnú šťavu. Zmiešame s nadrobenou fetou, cesnakom, cibuľou a soľou.
  • Vo food processore krátko zmixujeme kokosovú a mandľovú múku, kypriaci prášok a soľ. Na suchej panvici roztopíme strúhanú mozzarellu a cream cheese. Syr pri topení miešame. Roztopené syry pridáme do suchých surovín a krátko zmixujeme. Pridáme vajíčko a mixujeme, kým vznikne jednotné cesto.
  • Cesto dáme medzi dva pečiace papiere a valčekom na cesto vyvaľkáme obdĺžnik. Hrúbka cesta by mala byť asi 0,3cm. Obdĺžnik rozrežeme pozdĺžne a na jednu časť cesta dáme plnku. Druhú časť cesta položíme zvrchu na plnku a okraje cesta prstami spojíme.
  • Cesto naplnené plnkou ostrým nožom rozdelíme na 6 častí a na každú časť urobíme 3-4 zárezy. Kapsy dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a potrieme rozšprušlovaným vajíčkom. Pečieme 20 minút na 180C.

2 Comments

  1. Mirahelthies

    Och bože tie vyzerajú úžasne

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*