Krehké a sladké, na povrchu chrumkavé koláčiky, ideálne ku káve, vášmu obľúbenému čaju alebo poháru vychladeného mandľového mlieka. Vďaka cream cheesu a maslu sú šťavnaté a veľmi chutné. Kokosová múka im dáva jemný kokosový nádych, ktorý sa skvele snúbi s vanilkou.
Ako koláčiky pripravíme?
Naozaj veľmi jednoducho. Zmiešame samostatne suché a mokré suroviny. Suché vsypeme do mokrých a vypracujeme cesto. Tento prvý krok môžeme robiť ručne alebo si uľahčiť prácu food processorom s nástavcom na miešanie cesta. Cesto dáme na 15 minút do chladničky, aby stuhlo. Potom z neho vytvarujeme 15 guličiek a z nich koláčiky, ktoré upečieme v rúre.
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2021/04/5B5BDB81-E67F-4A68-89C9-360A59C5B228_1_201_a-1024x683.jpeg)
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2021/04/178AADE6-90EE-48D5-B35D-BE62CC542A26_1_201_a-1024x683.jpeg)
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2021/04/426EE08A-6DD8-4C01-AB2C-573A891D4C11_1_201_a-1024x683.jpeg)
Aký cream cheese použiť?
Cream cheese je krémový syr typu Lučina, Philadelphia alebo Goldessa (značka predávaná v sieti odchodov Lidl). Je to mäkký, svieži a jemný syr z čerstvého mlieka a smotany. Predáva sa čistý (bez príchute) alebo ochutený bylinkami či korením. Je to obľúbená low carb surovina, ktorá má všestranné využitie – používame ho do fathead cesta, brokolicovej krémovej polievky, cheesecaku alebo palaciniek. Do tohto receptu som použila značku Goldessa, čistý cream cheese.
Dávajte si pozor a nezmýľte si ho s krémovou syrovou nátierkou, ktorá sa vyrába z rôznych druhov syru (parenicová, oštiepková, čedarová a pod).
Akú múku použiť?
Na tento recept sme použili kokosovú múku, ktorá je vhodná aj pre ľudí s alergiou na orechy. Neodporúčam ju v tomto recepte nahrádzať inou orechovou alebo semienkovou múkou, lebo kokosová múka sa od ostatných low carb múk odlišuje (je napríklad omnoho viac savejšia ako ostatné múky) a výsledná konzistencia koláčikov by sa zmenila.
Ak máte chuť na koláčik z mandľovej či lieskovcovej múky, odporúčam vyskúšať:
Cookies čokoláda-vlašské orechy
Talianske sušienky z lieskovcovej múky
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2021/04/C946055A-83EB-44F7-8D52-94D50FB308A1_1_201_a-1024x683.jpeg)
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2021/04/C5563533-DEE6-40AC-AD80-97DC958E9C2F_1_201_a-1024x683.jpeg)
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2021/04/7EAD8BE3-34ED-48D3-8958-9C9BF55FA938_1_201_a-1024x682.jpeg)
Detaily
15ks
40 minút
84Kcal
5,2g
7,4g
1,2g
- Nutričné hodnoty sú počítane na 1 koláčik
Suroviny
60g kokosová múka
1/4ČL kypriaci prášok
60g erythritol
štipka soli
3 vrchovaté PL cream cheese
100g zmäknuté maslo
1 veľké vajíčko
1ČL vanilkový extrakt alebo
1/4ČL mletej vanilky
Ako na to
- Maslo vyberieme 30 minút pred použitím z chladničky a necháme pri izbovej teplote zmäknúť.
- V miske zmiešame kokosovú múku, kypriaci prášok, sladidlo a soľ.
- V druhej miske zmiešame zmäknuté maslo, cream cheese, vanilku a vajíčko. Pridáme suché suroviny a vymiesime cesto. To dáme na 15 minút do chladničky stuhnúť (ľahšie sa nám budú tvarovať koláčiky).
- Z vychladeného cesta urobíme 15 guličiek. Z nich rukami vytvarujeme 15 koláčikov, ktoré kladieme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme 15 minút na 180C.
- Po dopečení sú koláčiky veľmi krehké, preto ich necháme vychladnúť. Chladnutím spevnejú a lepšie sa s nimi manipuluje.
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2021/04/E6D6112B-1935-4D87-A979-0A4E5E3C9F1B_1_201_a-1024x683.jpeg)