Jahodová galetka

Jahodovú sezónu máme v plnom prúde a to samozrejme znamená obdobie jahodových receptov. Toto skvelé low carb ovocie bolo v minulosti považované za kráľovské ovocie alebo dokonca ovocie lásky. Okrem toho, že sú jahody vďaka vitamínom a minerálom veľmi zdravé, obsahujú aj relatívne málo sacharidov (10 menšich jahôd obsahuje cca 4g sacharidov a len 22Kcal) a sú vhodné napríklad aj pre diabetikov a ľudí, ktorý sa snažia schudnúť.

Tentoraz som vyskúšala low carb verziu jednoduchého dezertu galetka. Pôvodná verzia pochádza z Francúzska a je to forma palacinky, ktorá sa plní poväčšine slanými surovinami ako vajíčko, syr alebo šunka. Tentoraz som trochu experimentovala a ako cesto som použila vylepšené fathead cesto. Je nielen veľmi chutné a vhodné pre sladké aj slané recepty, no súčasne sa s ním veľmi dobre pracuje, ohýba a plní rôznymi náplňami. Použila som ho napríklad v recepte na low carb pirohy.

Detaily

Porcie

4 porcie/2 galetky

Prep time

15 minút

Cooking time

40 minút

Kalórie (1porcia)

366Kcal

Sacharidy (1 porcia)

8g

Tuky (1 porcia)

26g

Proteín (1 porcia)

17g

Suroviny

  • 18-20ks jahôd

  • 2PL citrónovej šťavy

  • 1ČL vanilky

  • 1/2ČL škorice

  • štipka soli

  • 1PL sladidla (použila som erythritol, môžeme vynechať)

  • 4PL orechového masla (mandľové, z vlašských orechov, lieskovcové)

  • Cesto
  • 2 ľanové vajíčka (2PL mletého ľanu a 6PL vody)

  • 160g strúhanej mozzarelly

  • 30g cream cheese alebo Lučinu

  • 40g kokosovej múky

  • 20g práškového erythritolu

  • 1ČL prášku na pečenie

  • 1 vajíčko (na potretie cesta pred pečením)

Ako na to

  • Jahody nakrájame na plátky, ktoré zmiešame s citrónovou šťavou, vanilkou, škoricou a soľou. Ak sú jahody málo sladké, pridáme trochu sladidla.
  • Na 2 ľanové vajíčka zmiešame 2PL mletého ľanu a 6PL vody. Necháme aspoň 5 minút postáť.
  • Rúru si rozohrejeme na 175C.
  • Pripravíme si cesto. V miske zmiešame múku a prášok na pečenie.
  • Strúhanú mozzarellu a cream cheese (alebo Lučinu) roztopíme na panvici alebo v mikrovlnke (1 minúta na vysokej teplote). Zamiešame.
  • Do múky a prášku na pečenie pridáme roztopené syry a ľanové vajíčka. Mixérom, prípadne rukami vypracujeme jednotné cesto. Rozdelíme ho na 2 rovnaké časti.
  • Jednu časť cesta dáme medzi 2 pečiace papiere a vyvaľkáme ho do tvaru kruhu na hrúbku cca 0,3cm.
  • Cesto v strede natrieme orechovým maslom na mieste, kam budeme klásť jahody. Okraj cesta necháme na zhruba 3cm BEZ jahodovej plnky a orechového masla, aby sme ho mohli zahnúť. Na podklad z orechového masla nakladieme jahody.
  • Okraj cesta zahneme tak, aby nám vznikla obruba, ktorá zabráni plnke počas pečenia vytiecť. Obrubu potrieme rozšprušlovaným vajíčkom.
  • Postup opakujeme aj s druhou časťou cesta. Ak by nám príprava prvej galetky trvala príliš dlho a druhá časť cesta vychladne a pri spracovaní sa trhá, dáme ho na chvíľku zohriať do rúry. Získa naspäť elasticitu.

Tip:

  • Galetku môžeme plniť aj iným ovocím ako napríklad černicami, malinami alebo čučoriedkami.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*