Plnené hubové klobúčiky

Šťavnaté huby plnené chrumkavou slaninou, krémovým syrom, cesnakom a čerstvou pažítkou. Jednoduché, chutné a výživné jedlo, vhodné ako low carb obed alebo večera, ktorá zasýti a príjemne prekvapí bohatou chuťou.

Aké huby použiť?

Na tento typ receptu sa najlepšie hodia huby s veľkými a hlbokými klobúčikmi ako napríklad portobello šampiňóny.

Aké suroviny použijeme?

Tento recept mám rada lebo je nielen chutný no aj veľmi jednoduchý a nenáročný na suroviny a čas. Na jeho prípravu použijeme:

  • Huby – s čo najväčším klobúčikom, napríklad portobello šampiňóny
  • Maslo
  • Slanina – oravská alebo anglická
  • Cream cheese – čerstvý krémový syr typu Lučina, Goldessa alebo Philadelphia
  • Tvrdý syr – eidam, ementál, gouda, mozzarella, parmezán a pod.
  • Cesnak
  • Pažítka – najlepšie čerstvá
  • Čierne korenie
  • Soľ – ak použijeme v recepte parmezán, dáme soli menej, lebo syr samotný je slaný

Ďalšie rýchle a jednoduché obedy či večere:

Karfiolové halušky

Losos v krémovej cesnakovo-citrónovej omáčke

Cukinové placky

Kura Cordon Bleu

Kuracie stehná v balzamikovej omáčke

Pečený hermelín

Ako plnené huby pripravíme?

Huby očistíme a oddelíme klobúčiky od stoniek (ide o jednoducho ak stonky jemne krútime, kým sa oddelia). Opečieme slaninu do chrumkava, necháme vychladnúť a nasekáme nadrobno. Odložíme na stranu. Do slaninového výpeku dáme maslo a opečieme na nich nakrájané stonky spolu s cesnakom. V miske vymiešame cream cheese, nastrúhaný syr, hubovo-cesnakovú zmes, opečenú slaninu, pažítku, soľ a čierne korenie. Klobúčiky potrieme jemnou vrstvou oleja, naplníme zmesou, dáme do vymastenej zapekacej misy alebo na plech a upečieme do zlatista.

Portobello šampiňóny, parmezán, cream cheese, maslo, čierne korenie, soľ, pažítka, cesnak, slanina.
Opečené hubové stonky s cesnakom.
Zmes sa plnenie.
Naplnené klobúčiky portobello šampiňónov pred pečením.

Detaily

Porcia

4 porcie

Čas prípravy

40 minút

Kalórie (1porcia)

592Kcal

Sacharidy (1porcia)

9g

Tuky (1porcia)

45g

Protein (1porcia)

36g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu plnených hubových klobúčikov – 3 klobúčiky s plnkou

Suroviny

  • 12ks húb (portobello šampiňóny)

  • 2PL maslo

  • 200g slanina

  • 150g cream cheese

  • 120g tvrdý syr (ementál, eidam, gouda,
    parmezán, mozzarella)

  • 2 strúčiky cesnak

  • 1/2ČL čierne korenie

  • 1/2ČL soľ

  • 3PL nasekaná čerstvá pažítka

Ako na to

  • Huby očistíme a oddelíme stonky od klobúčikov. Oddelia sa jednoducho ak stonky jemne potočíme. Stonky nakrájame nadrobno.
  • Slaninu, nakrájanú na menšie kúsky, opečieme na troche tuku do chrumkava. Vyberieme z panvice, v ktorej necháme výpek a slaninu nasekáme nadrobno.
  • Do výpeku zo slaniny pridáme maslo a na tomto tuku opečieme nadrobno pokrájané hubové stonky asi 4-5 minút, kým zmäknú. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a opekáme ďalšie 1-2 minúty.
  • V miske zmiešame cream cheese, nastrúhaný syr, opečenú hubovo-cesnakovú zmes, nasekanú slaninu, nasekanú pažítku, soľ a čierne korenie.
  • Klobúčiky zo všetkých strán potrieme jemnou vrstvou oleja. Naplníme ich zmesou a vložíme do vymastenej zapekacej misy alebo plechu. Pečieme 20-25 minút na 200C do zlatista.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*