Černicový kefír

Osviežujúci, zdravý a sýty kefír je výborný low carb nápoj. Jednoducho sa pripravuje a na rozdiel od ochutených kefírových mliek z obchodu obsahuje minimum surovín a žiaden cukor. Obľúbený rýchly snack alebo súčasť chutných raňajok.

Kefír má vysoký obsah výživných látok a probiotík, ktoré sú prospešné pre trávenie a zdravie črevného mikrobiomu. A obsahuje len 4g sacharidov na 100ml.

Aké ovocie použiť?

Pre tento low carb variant ochuteného kefíru odporúčam použiť ovocie s nízkym obsahom sacharidov. Ideálne sú jahody (6g sacharidov na 100g ovocia), maliny (5g sacharidov na 100g ovocia) alebo černice (5g sacharidov na 100g ovocia). Čučoriedky sú rovnako obľúbené low carb ovocie no opatrne s ich množsvom lebo majú prekvapivý obsah sacharidov (12g sacharidov na 100g ovocia), čo je napríklad viac ako broskyne (7g), červený melón (7g), čerešne (10g) alebo slivky (10g). Objemovo ich však môžeme zjesť viac ako napríklad melóna, lebo sú ľahké – 100g čučoriedok sú cca 3 plné hrste.

Aké sladidlo použiť?

Na osladenie kefírového mlieka môžeme použiť akékoľvek low carb sladidlo. Osobne obľubujem a najčastejšie používam erythritol, xylitol alebo stéviu. Do nápojov odporúčam používať práškovú alebo tekutú formu lebo sa lepšie rozpúšťa. Ak však máme po ruke len granulovanú, môžeme ju rovnako použiť len nápoj dlhšie miešame, kým sa rozpustí.

Z čoho nápoj pripravíme?

  • Kefír – biely, neochutený
  • Černice – môžeme nahradiť aj iným low carb ovocím. Môžeme použiť čerstvé aj mrazené ovocie. S mrazeným ovocím je nápoj hustejší.
  • Sladidlo – napríklad erythritol, xylitol alebo stéviu
  • Xantanová guma – prírodné low carb zahusťovadlo, urobí nápoj vláčnejším a hustejším. Môžeme ju v recepte však aj vynechať.

Detaily

Porcia

2 porcie

Čas prípravy

10 minút

Kalórie (1porcia)

180Kcal

Sacharidy (1porcia)

12g

Tuky (1porcia)

9g

Protein (1porcia)

9g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu nápoja (cca 250ml) ochuteného černicami a erythritolom.

Suroviny

  • 500ml kefír

  • 100g černice (mrazené alebo čerstvé)

  • 1/4ČL xantanová guma (možno vynechať)

  • 2ČL práškový erythritol

Ako na to

  • Do stolného mixéra nalejeme kefír, pridáme černice a sladidlo. Zmixujeme dohladka. Na záver do nápoja pridáme xantanovú gumu a dodatočne krátko pomixujeme. Xantanovú gumu pridávame tak, že ju rozprášime na povrchu. Vyhneme sa tak hrudkám v nápoji.
  • Nápoj rozdelíme do 2 pohárov a podávame. Skladujeme v chladničke 2-3 dni.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*