Muffiny z mandľovej múky

Šťavnaté a jemné vanilkové muffiny z mandľovej múky so sezónnym ovocím, posypané plátkami chrumkavých mandlí. Stačí 30 minút a na stole máme voňavý low carb dezert, ktorý poteší aj náročného jedáka. A jeho prípravu poľahky zvládne aj kuchár začiatočník.

Akú múku použijeme?

Na prípravu týchto muffinov môžeme použiť ako mandľovú múku tak aj mleté mandle/mandľovú drť, čo sú vlastne mleté blanšírované mandle. Kupujem ich v bežnom obchode v oddelení orechov a surovín na pečenie. Ako náhradu môžeme použiť aj múku z vlašských orechov, slnečnicových semienok alebo lieskovcov. Neodporúčam nahrádzať v recepte mandľovú múku múkou kokosovou, lebo tá je viac savá a muffiny budú príliš suché.

Ak máte chuť na dezert z kokosovej múky odporúčam vyskúšať napríklad:

Čokoládový cupcake s cream cheese krémom

Lievance z kokosovej múky

Kokosové donuty

Aké ovocie použiť?

Do mandľových low carb muffinov sa výborne hodia maliny, černice, čučoriedky alebo jahody. Môžeme použiť ovocie čerstvé aj mrazené.

Detaily

Porcie

12ks

Čas prípravy

30 minút

Kalórie (1ks)

176Kcal

Sacharidy (1ks)

4g

Tuky (1ks)

13,5g

Protein (1ks)

9g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1 muffin z mandľovej múky s malinami, posypaný mandľovými plátkami

Suroviny

  • 240g mandľová múka
    alebo mleté blanšírované mandle

  • 1ČL kypriaci prášok

  • 1/4ČL soľ

  • 80g erythritol
    alebo 60g xylitol

  • 3 veľké vajíčka

  • 230g grécky jogurt

  • 1ČL mletá vanilka
    alebo 2ČL vanilkový extrakt

  • 50g mandľové plátky

  • 130g maliny (čerstvé alebo mrazené)

Ako na to

  • V miske zmiešame mandľovú múku, kypriaci prášok, erythritol alebo xylitol a soľ. V druhej miske ručným mixérom zmiešame vajíčka, grécky jogurt a vanilku.
  • Zmiešame suché a vlhké suroviny, jemne vmiešame maliny a vypracujeme vláčne cesto. Cesto rozdelíme do foriem na muffiny a vrch posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme 20-25 minút na 180C.
  • Skladujeme v chladničke 4-5dní prípadne v mrazničke až 3 mesiace.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*