Cream cheese koláčiky

Krehké a sladké, na povrchu chrumkavé koláčiky, ideálne ku káve, vášmu obľúbenému čaju alebo poháru vychladeného mandľového mlieka. Vďaka cream cheesu a maslu sú šťavnaté a veľmi chutné. Kokosová múka im dáva jemný kokosový nádych, ktorý sa skvele snúbi s vanilkou.

Ako koláčiky pripravíme?

Naozaj veľmi jednoducho. Zmiešame samostatne suché a mokré suroviny. Suché vsypeme do mokrých a vypracujeme cesto. Tento prvý krok môžeme robiť ručne alebo si uľahčiť prácu food processorom s nástavcom na miešanie cesta. Cesto dáme na 15 minút do chladničky, aby stuhlo. Potom z neho vytvarujeme 15 guličiek a z nich koláčiky, ktoré upečieme v rúre.

Cesto dáme na 15 minút vychladiť.

Aký cream cheese použiť?

Cream cheese je krémový syr typu Lučina, Philadelphia alebo Goldessa (značka predávaná v sieti odchodov Lidl). Je to mäkký, svieži a jemný syr z čerstvého mlieka a smotany. Predáva sa čistý (bez príchute) alebo ochutený bylinkami či korením. Je to obľúbená low carb surovina, ktorá má všestranné využitie – používame ho do fathead cestabrokolicovej krémovej polievky, cheesecaku alebo palaciniek. Do tohto receptu som použila značku Goldessa, čistý cream cheese.

Dávajte si pozor a nezmýľte si ho s krémovou syrovou nátierkou, ktorá sa vyrába z rôznych druhov syru (parenicová, oštiepková, čedarová a pod). 

Akú múku použiť?

Na tento recept sme použili kokosovú múku, ktorá je vhodná aj pre ľudí s alergiou na orechy. Neodporúčam ju v tomto recepte nahrádzať inou orechovou alebo semienkovou múkou, lebo kokosová múka sa od ostatných low carb múk odlišuje (je napríklad omnoho viac savejšia ako ostatné múky) a výsledná konzistencia koláčikov by sa zmenila.

Ak máte chuť na koláčik z mandľovej či lieskovcovej múky, odporúčam vyskúšať:

Maslové sušienky

Orechovo-maslové sušienky

Cookies čokoláda-vlašské orechy

Arašidové cookies

Talianske sušienky z lieskovcovej múky

Detaily

Porcie

15ks

Čas prípravy

40 minút

Kalórie (1ks)

84Kcal

Sacharidy (1ks)

5,2g

Tuky (1ks)

7,4g

Protein (1ks)

1,2g

  • Nutričné hodnoty sú počítane na 1 koláčik

Suroviny

  • 60g kokosová múka

  • 1/4ČL kypriaci prášok

  • 60g erythritol

  • štipka soli

  • 3 vrchovaté PL cream cheese

  • 100g zmäknuté maslo

  • 1 veľké vajíčko

  • 1ČL vanilkový extrakt alebo
    1/4ČL mletej vanilky

Ako na to

  • Maslo vyberieme 30 minút pred použitím z chladničky a necháme pri izbovej teplote zmäknúť.
  • V miske zmiešame kokosovú múku, kypriaci prášok, sladidlo a soľ.
  • V druhej miske zmiešame zmäknuté maslo, cream cheese, vanilku a vajíčko. Pridáme suché suroviny a vymiesime cesto. To dáme na 15 minút do chladničky stuhnúť (ľahšie sa nám budú tvarovať koláčiky).
  • Z vychladeného cesta urobíme 15 guličiek. Z nich rukami vytvarujeme 15 koláčikov, ktoré kladieme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme 15 minút na 180C.
  • Po dopečení sú koláčiky veľmi krehké, preto ich necháme vychladnúť. Chladnutím spevnejú a lepšie sa s nimi manipuluje.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*