Časté otázky

Nie je chudnutie skôr o kalóriách ako o tom, čo jeme?
Je aj nie je. Na to, aby sme chudli potrebujeme vydať viac kalórií ako prijmeme. To je fyzika. Obmedzenie chudnutia na príjem a výdaj kalórií je ako opísanie fungovania ľudského organizmu ako vdychovanie a vydychovanie vzduchu.
Chudnutie je znižovanie telesnej hmotnosti a to zvyčajne znížením množstva telesného tuku. Nastáva však aj stratou vody, svalstva, kostnej hmoty a niektorých iných zložiek organizmu. Zámerné chudnutie môže byť spôsobené správnou snahou o svoj zdravotný stav, niekedy však aj neurotickým prejavom a „riešením“ pracovných alebo medziľudských stresov a nárokov. Navyše, ak prebieha neodborne, často dochádza k vráteniu sa k pôvodnej či ešte vyššej hmotnosti (tzv. jojo efekt) a ešte zhoršeniu psychického stavu).
Chudnutie je v prvom rade o type jedla, ktoré jeme a ktoré ovplyvňuje naše hormóny, kontroluje náš hlad a ukladanie tukov. Lowcarb diéta podporuje metabolizmus tukov. V praxi to znamená, že našim telesným palivom sa stáva tuk a nie cukor (glukóza). Drastické znížovanie kalórií v našej strave s úmyslom schudnúť vedie ku návalom hladu, zhoršenie psychickej pohody, stresovaniu organizmu a chutiam na vysoko-sacharidové potraviny. Lowcarb (nízkoacharidová) strava okrem iného vedie k vyrovnanej hladine krvného cukru, zlepšeniu metabolizmu tukov, zlepšeniu psychickej pohody, zníženiu hladu a tým prirodzenému zníženiu príjmu kalórií a následne ku chudnutiu.

Je nezdravé eliminovať celý dôležitý makronutrient (sacharidy)? 
Lowcarb stravou neobmedzujeme sacharidy úplne. Znižujeme ich príjem a meníme ich zdroj. Sacharidy stále budeme mať v strave prijímané, len namiesto múky a cukru ich budeme prijímať vo forme bobuľového ovocia, zeleniny a iných potravinových skupín. Znížime tak vplyv sacharidov na naše telo, znížime hladinu inzulínu (hormónu zamedzujúcemu spaľovaniu tukov) v krvi a zlepšíme kontrolu nášho apetítu.

Prečo sa vyhnúť obilninám v strave?
Obilniny zvyšujú hladinu inzulínu v krvi rovnako ako cukor. Rovnako prijímame obilniny v súčastnosti v inej forme a oveľa väčšom množstve ako tomu bolo v minulosti. Obmedzenie sacharidov znamená, že prestaneme jesť jedlá ako chlieb, koláče, cestoviny, ryžu a keksíky.

Prečo by sme mali jesť viac zdravých tukov?
Desaťročia nás držali v presvedčení, že tuky nás robia tučnými. Zabudlo sa upresniť, že je to Tuk v kombinácií s CUKROM (sacharidmi), ktorá je pre naše zdravie škodlivá. Zdravé zdroje tuku ako avokádový olej, kokosový olej, maslo a olivový olej sú cestou k udržateľnému zdraviu, štíhlej línii, kontroly nad hladom a dobrej psychike. Tuky stabilizujú naše hormóny a zbavujú nách chuti na sladké.

Prečo nemôžem len jesť ‘všetko v mierou’ ale mal by som obmedziť sacharidy? 
Ak by jedenie s mierou fugovalo, nepotrebovali by sme chudnúť a mali by sme ideálne fungujúci vzťah s jedlom.  Jedli by sme len toľko, koľko by sme potrebovali, aby sme mali našu optimálnu váhu a vzhľad. Jedenie s mierou je v čase, keď sme bombardovaní cukrom na každom kroku a ohrozovaní vytvorením závislosti na ňom, pre mnohých ľudí (vrátane mňa) nefungujúcim modelom stravovania.
Low carb (obmedzenie sacharidov) nám umožnuje získlať nad chuťami a prejedaním sa kontrolu. Pri tomto spôsobe stravovania je jedenie s mierou samozrejmosťou, lebo nás netrápi vlčí hlad ani chute ma sladké. Low carb je veľkým pomocníkom pri chudnutí, lebo úpravou hormónov nás dá do telesnej aj psychickej pohody a tým pádom nemáme potrebu sa prejedať ani sa odmeňovať sladkosťami.

Čo low carb a môj cholesterol?  
Cholesterol je stavebným kameňom pre naše hormóny, kyselinu žlčovú a vitamín D a je potrebný pre skoro každú bunku nášho tela. Faktom je, že cholesterol je slabým indikátorom srdcového ochorenia. Polovica ľudí so srdcovým ochorením majú normálny cholesterol a a ľudia s vysokým cholesterolom môžu mať zdravé srdce. Väčšina ľudí s infartom majú cholesterol v poriadku. Skutočným zabijákom je zápal. A čo spôsobuje zápaly? Strava bohatá na cukry a priemyselne spracované poraviny.

One Comment

  1. Ahoj, ja by som sa chcela spýtať na dojcenie a LC… všade na nete čítam ze je to pre dojčiace nevhodné…

    Momentálne to riešim tak, že väčšinu receptov používam z tvojej stránky, akurát na raňajky si dávam obilninove kaše s orieškami, semenami a lyžicou medu a cez deň si doprajem aj bežné ovocie. Inak ale viac menej ostatne je LC. Písala som včera aj na nejaký ketomix, ale neodporúčajú mi to. O mlieko pre diera samozrejme nechcem prísť.

    Máš nejaké skúsenosti? Odporúčania? Rady?

    Ďakujem:)

    A super stránka… akurát som dorobila strúhaný Tvarožnik 😉

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*