Krémové, šťavnaté a sladké potešenie plné skvelého mascarpone krému a piškóty s príchuťou kávy, posypané kvalitným kakaom. Príprava tohto výborného dezertu veľmi jednoduchá a jeho veľkosť poteší každého, kto sa snaží strážiť si veľkosť porcií.
Low carb piškótu, ktorú v recepte používam, pripravíme naozaj rýchlo a jednoducho. Stačia nám 2 minúty ak použijeme mikrovlnku alebo 10-12 minút v rúre. Je mäkká a vláčna. Pre ešte lepší chuťový zážitok hotovú piškótu namočíme do silnej kávy s rumom (prípadne rumovou arómou) a budeme ju prekladať krémom z mascarpone, ktorý vyšľaháme so smotanou na šľahanie.
Ďalšie jednoduché dezerty do pohára:
Černicovo-kokosový chia puding
Pena zo slnečnicových semiačok
Aké sladidlo použiť?
V tomto recepte môžeme použiť akékoľvek low carb sladidlo ako xylitol, erythritol prípadne sladidlo na báze glykozidov steviolu (stévie). Ja som do piškóty použila granulované sladidlo a do krému práškové, aby bol krém jemnejší.
Ak používame xylitol, odporúčam ho použiť o 20% menej, keďže xylitol je sladší ako erythritol. V prípade sypkej (granulovanej) stévie slaďte podľa inštrukcii na obale. Väčšina týchto kryštalických sladidiel na báze glykozidov steviolu sú upravené tak, aby sa dali používať v pomere 1:1 ku iným kryštalickým sladidlám.
Dobre sa mi osvedčilo aj tekuté sladidlo so stéviou s príchuťou vanilky alebo karamelu.
Aké kakao použiť?
Odporúčam nesladený kakaový prášok ako je napríklad holandské kakao.
Detaily
2 porcie/poháre
40 minút
529Kcal
7g
49g
9g
Suroviny
- Piškóta
1PL roztopené maslo
1 stredné vajíčko
1PL granulovaný erythritol
2PL kokosová múka
1/4ČL kypriaci prášok
1/2ČL vanilkový extrakt
2PL mlieko (kokosové, mandľové)
alebo smotana na šľahanieštipka soli
150ml silná káva
1PL kvalitný rum alebo
pár kvapiek rumová aróma- Krém
120ml mascarpone
120ml smotana na šľahanie
1-2PL práškové sladidlo
nesladený kakaový prášok (na posypanie)
Ako na to
- Piškótu si pripravíme zmiešaním roztopeného masla, vajíčka, kokosovej múky, sladidla, kypriaceho prášku, vanilky, soli a mlieka. Dôkladne zmes premiešame tak, aby bola vláčna a neboli v nej hrudky. Zmes necháme 5 minút postáť.
- Zmes dáme do tepluvzdornej vymastenej šálky alebo ramekinu. Pečieme v mikrovlnke na vysokej teplote 90 sekúnd alebo 10-12 minút na 200C v rúre. Po dopečení necháme piškótu vychladnúť, vyberieme z nádoby a nakrájame na kolieska o hrúbke 1cm. Z jednej piškóty som nakrájala 6ks (do každého pohára 3ks).
- Nakrájané kolieska namočíme v zmesi silnej kávy a rumu/rumovej arómy.
- Krém si pripravíme tak, že do misky dáme mascarpone, smotanu na šľahanie a sladidlo a ručným mixérom vyšľaháme vláčny krém.
- Do pohára vrstvíme kolieska do kávy a rumu namočenej piškóty, ktoré prekladáme mascarpone krémom. Hotový tiramisu pohár dáme na 30 minút vychladiť do chladničky. Pred podávaním dezert zvrchu posypeme kakaovým práškom.