Chlieb z mandľovej múky

Mám motto: Receptov na dobrý chlieb nikdy nie je dosť. A receptov a dobrý LOWCARB chlieb o to viac!

Nie je jednoduché urobiť lowcarb chlieb, ktorý by nebol mokrý alebo ťažký. Je to hlavne tým, že cesto z orechovej múky neobsahuje lepok a preto sa musia použiť iné spôsoby, ako cesto spraviť ľahším a nadýchanejším.

V tomto recepte sme použili malý trik – oddelili sme bielka a žĺtka a bielka sme vyšlahali na tuhý sneh. Ten sme jemne vmiešali do cesta a tak nám vznikol jemný a ľahký chlieb, ktorý má široké uplatnenie. Je výborný s maslom, nátierkou, obložený ako sendvič alebo opečený ako hrianka. Osobne ho mám veľmi rada aj nakrájaný na kocky a opečený – takéto krutóny sú vynikajúce v šaláte alebo polievke.

Akú múku použiť?

Odporúčam použiť mandľovú tučnú prípadne odtučnenú múku. Mleté mandle (mleté so šupkou) sa dajú použiť tiež, no robia chlieb suchším a drobivejším. Mandľovú múku v tomto recepte nejde nahradiť kokosovou múkou. Ak hľadáte recept na chlebík z kokosovej múky, odporúčam vyskúšať recept na Chlieb z kokosovej múky prípadne Naan chlieb.

Detaily

Porcie

15 porcii

Čas prípravy

15 minút

Celkový čas

50 minút

Kalórie (1porcia)

200 Kcal

Sacharidy (1porcia)

1,5g

Tuky (1porcia)

11,2g

Proteín (1porcia)

5g

Suroviny

  • 200g mandľovej múky

  • 60g masla

  • 6 vajíčok

  • 3ČL prášku na pečenie

  • 1ČL soli

  • 1ČL mletej rasce

  • 1ČL celej rasce

  • Celá rasca na posypanie

Ako na to

  • Rúru vyhrejeme na 190C.
  • Oddelíme bielka od žĺtkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Taký tuhý, že ak otočíte misu hore dnom, bielka by vám v nej mali ostať. Skúšame opatrne:)
  • Zmiešame múku, prášok na pečenie, soľ a korenie. Pridáme žĺtka, roztopené maslo a tretinu bielok. Dôkladne premiešame.
  • Jemne vmiešame zvyšok bielkov. Miešame opatrne, aby sme ich nepremiešali. Vďaka snehu z bielkov bude chlebík nadýchaný.
  • Zmes dáme do vymastenej formy na pečenie chleba (použila som silikónovú formu veľkosti 10x20cm), posypeme celou rascou a pečieme 30minút.
Chlebík bez pridania celej rasce do cesta (je len na povrchu).
Chlebík s celou rascou v ceste aj na povrchu.

Recepty na ďalšie výborné chlebíky:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*