Naan chlieb

Tento, pôvodom indický chlieb sa výborne hodí ku karí, krémovým omáčkam, trhanému mäsu, zelenine prípadne polievkam.

Inšpirácie na polievky, ktoré sa skvele s naan chlebom párujú:

Karfiólová karí polievka

Cukinová polievka

Brokolicová krémová polievka

Karfiólovo-parmezánová polievka

Príprava naan chleba je naozaj veľmi jednoduchá. Stačí zmiešať suroviny a opiecť ich na suchej panvici. Počas pečenia sa placky jemne nafúknu, no pri chladnutí opäť naberú podobu placky. Pred podávaním ich odporúčam udržiavať teplé, napríklad ohrevom v rúre na 60C.

Kokosová múka a olej mu dodávajú príjemne exotickú chuť. Psyllium zase vláčnosť a konzistenciu. V tomto recepte sa nebojte soli, placky jej znesú celkom dosť.

Naan chlieb potretý roztopeným maslom s cesnakom, petržlenovou vňaťkou a soľou.

Detaily

Porcie

4ks

Čas prípravy

5 minút

Celkový čas

30 minút

Kalórie

83Kcal

Sacharidy

2,8g

Tuky

5g

Proteín

1,8g

Suroviny

  • 40g kokosová múka

  • 1PL (10g) psyllium

  • 1/2ČL prášok na pečenie

  • 1/2ČL soľ

  • 2PL (30g) jogurt

  • 1PL (15ml) kokosový olej

  • 120ml horúca voda

Ako na to

  • Dôkladne zmiešame suché suroviny – kokosovú múku, psyllium, prášok na pečenie a soľ.
  • Pridáme jogurt, kokosový olej a horúcu vodu a vypracujeme jednotné cesto. Necháme ho 10 minút postáť.
  • Cesto rozdelíme na 4 kúsky, z ktorých vytvarujeme 0,5cm hrubé placky. Placky opekáme na suchej panvici na strednej teplote, z každej strany 1-2 minúty. Placky priebežne sledujeme (kokosová múka sa ľahko pripaľuje).
  • Podávame k mäsu, omáčke alebo zelenine, prípadne pokvapkané rozpustením maslom zmiešaným s roztlačeným cesnakom, čerstvou petržlenovou vňaťou a odvážnou dávkou soli.

Tip: Ak nie ste fanúšikom kokosovej arómy, pridaním čajovej lyžičky sušenej cibule alebo cesnaku ju veľmi účinne v plackách zjemníte.

8 Comments

  1. Dobrý deň, skúšala som Váš recept na naan chlieb, chuťovo bol super, ale celý sa rozpadal. Nepoužila som psyllium. Môže to byť tým? Dá sa v tomto recepte psyllium nahradiť aj niečim iným? Ďakujem. Mirka

    • Zdravim Mirka, psyllium je v tomto recepte spojivo, ktore drzi naan chlieb pokope. Ak by ste ho chceli nahradit, mozete skusit napriklad zemiakovu vlakninu, vajicko alebo lanove vajicko (1PL pomletych lanovych semienok, 3PL vody, nechat 5 minut postat).

  2. A kam si nam zmizla na instagrame? Neviem vyhladat profil

    • Ahoj Lucka, deaktivovali ma. Dufam, ze je to len docasne a coskoro budem spat. Zatial su vam aspon recepty na blogu plne k dispozicii. Aj vy mi uz chybate!

  3. Milujem Vaše recepty ❤️
    Úžasný jedálniček si viem vyskladať z Vaších receptov
    Chcem sa ale spýtať keď udávate hodnoty na porciu, ako si porciu vážite ?
    Alebo koľko je jedna porcia z jedál ktoré davate 🙂

    • Ahoj Lucka, tesim sa, ze recepty sa vam pacia! Odpoved na vase otazku – ked pripravujem recept, je pisany pre urcity pocet osob (pre kolko presne to je, udavam v kolonke Porcie). Pouzite suroviny potom vkladam do aplikacie Carb manager a vysledne hodnoty (kalorie, mnozstvo sacharidov, tukov a proteinu) delim poctom porcii. Tak dostaneme hodnoty pre jednu porciu. Pride mi to prehladnejsie davat to na jednu porciu, kedze cloveka vascinou zaujima, ale hodnoty ma prave ta jeho 🙂

  4. Veľmi sa mi páčia vaše recepty, postupne skúšam. Prosim vás, chcem upiecť tento nan chlieb, môžem použiť namiesto kokosovej múky, napr.mandľovú? Ďakujem.

    • Zdravim Dagmar, kokosova muka je savejsia ako mandlova, preto ju v receptoch neodporucam nahradzat v pomere 1:1. Dala by sa nahradit v pomere 1:3 (kokosova:mandlova) a znizit mnozstvo tekutiny, no pre tento konkretny recept som mandlovu muku este neskusala.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*