Chlieb z kokosovej múky

Na chlebe sme vyrastali a dať sa na spôsob stravovania, kde by chleba nebol súčasťou jedálnička môže byť pre mnohých výzva. Osobne vydržím všelijaké stravovacie obmedzenia, no priznávam, že po nejakom čase mi ten chlieb predsa len začne chýbať.  

Mám však pre nás presvedčených chlebožrútov skvelú správu…..recept na nízkosacharidový voňavý mäkký chlebík, ktorý je skutočnou alternatívou ku bežnému pšeničnému alebo zemiakovému chlebu. Dá sa natrieť maslom a obložiť šunkou a syrom. Dá sa obaliť vo vajíčku a jesť s čerstvou zeleninou. Dá sa natrieť avokádovou alebo rybacou pomazánkou a obložiť kolieskami cibule a opraženej slaniny. Obsahuje výrazne menej sacharidov (len 1,7g na krajec) a je naozaj veľmi chutný.

Niekomu môže chuť a vôňa kokosovej múky prísť príliš výrazná pre chlieb. Ak tomu tak je aj u vás, skúste ju zjemniť použitím korenín ako napríklad rasca, sušený cesnak, rozmarín alebo tymián.

Detaily

Porcie

10 porcií

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

60 minút

Kalórie (1porcia)

146 Kcal

Sacharidy (1porcia)

1,7g

Tuky (1porcia)

12,6g

Proteín (1porcia)

4,3g

Suroviny

  • 60g kokosovej múky

  • 110g masla

  • 6 vajec

  • 1ČL prášku do pečiva

  • 1/4ČL soli

Ako na to

  • V miske zmiešame kokosovú múku, prášok do pečiva a soľ.
  • Do druhej, väčšej misky rozbijeme vajíčka, ktoré zmixujeme ručným mixérom až pokiaľ sa na hladine začnú tvoriť bublinky (asi 30 sekúnd).
  • Do vajíčok ručným mixérom vmiešame rozpustené maslo, ktoré pridávame postupne a radšej pomalšie. Následne postupne vsypeme a vmixujeme múkovú zmes.
  • Cesto vlejeme do pečiacej formy vymastenej tukom (použila som silikónovú formu s veľkosťou 10x20cm). Pečieme 50 minút na 175C.

Tipy:

  • Tento recept je základ prípravy chleba z kokosovej múky. Pokojne si ho môžete upraviť podľa svojej chute napríklad pridaním korenia (rozmarín, rasca, tymián, sušený cesnak alebo cibuľka). Zamieňať kokosovú za mandľovú múku v tomto recepte neodporúčam. Už mám pre vás pripravený skvelý recept na chlieb z mandľovej múky.
  • Kokosová múka má tendenciu sa pripaľovať, hlavne ak nám rúra nepečie rovnomerne. Priebežne si preto chleba pri pečení kontrolujeme. Ak sa aj stane, že na povrchu je už chleba hnedý ale v strede ešte nie je urobený, prikryjeme chlieb alobalom a takto prikrytý ho dopečieme.
  • Ak vám vadí jemná kokosová aróma kokosovej múky a výrobkov z nej, pri príprave pridajte do receptu 1ČL jablčného alebo iného octu.
  • Chleba z kokosovej múke nezvykne pri pečení zväčšiť objem, keďže na proces kysnutia je potrebný glutén a kvasnice. Preto ak chceme mať chlebík vyšší, volíme si úzky plech alebo znásobíme množstvo ingrediencii. Na môj video recept som napríklad použila dvojnásobok všetkých surovín, aby som naplnila plech na chleba, ktorý mám doma.

Recepty na ďalšie vynikajúce low carb chlebíky:

One Comment

  1. Pingback: Low Carb Múky – www.lowcarbposlovensky.sk

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*