Nadýchané maslo s medvedím cesnakom

Nadýchané maslo s pikantným medvedím cesnakom a dochutené extra dávkou soli a čerstvo namletým čiernym korením. Jednoduché na prípravu a tak chutné. Hodí sa na chlieb, pečivo či ako príloha k mäsu, rybe alebo zelenine.

Medvedí cesnak je bylinka, s príjemnou pikantnou cesnakovou chuťou a mnohými pozitívnymi účinkami na naše zdravie. Je bohatý na flavonoidy, vitamíny skupiny B a vitamín C, má antibiotické a antioxidačné účinky. Tiež má široké využitie v kuchyni. Surový úžasne chutí v šalátoch (vajíčkový šalát s medvedím cesnakom) alebo v peste, ktoré môžeme výborne skombinovať napríklad s cukinovými špagetami s parmskou šunkou. Dá sa tiež použiť do lievancov, polievok či ako obloha na zelenú low carb pizzu.

Aké maslo použiť?

Použila som maslo s 82% obsahom tuku, nesolené. Ak použijeme solené maslo, prispôsobíme tomu množstvo pridanej soli v recepte.

Ako ochutené maslo pripravíme?

Nadýchané ochutené maslo pripravíme tak, že maslo vyberieme v chladničky a necháme ho pri izbovej teplote zmäknúť asi 45 minút. Ak chceme, aby maslo zmäklo rýchlejšie, nakrájame ho na menšie kocky. Potom ho ručným mixérom vymixujeme na nadýchanú maslovú penu. Mixovanie trvá asi 1 minútu kým je maslová pena krémová a má svetlo-žltú farbu.

Maslová pena.

Do maslovej peny pridáme čerstvý, najemno nasekaný medvedí cesnak, soľ a čerstvo pomleté čierne korenie. Zmes zamiešame, preložíme do misky s vrchnákom a skladujeme v chlade. Takéto ochutené maslo vydrží v chladničke do 5 dní, v mrazničke až 2 mesiace.

Na čo si maslo natrieť? Odporúčam skúsiť napríklad:

Syrovo-cesnakové raňajkové žemle

Chlieb z mandľovej múky

Low carb bagel

90-sekundový chlieb (na 3 spôsoby)

Cesnakový pizza chlieb

Nadýchané ochutené maslo na cesnakovo-syrovej raňajkovej žemli.

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

10 minút

Kalórie (1porcia)

216Kcal

Sacharidy (1porcia)

0,25g

Tuky (1porcia)

0,25g

Protein (1porcia)

24g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu masla s medvedím cesnakom

Suroviny

  • 120g maslo

  • 5-6 väčších listov
    čerstvý medvedí cesnak

  • 1/2ČL soľ

  • 1/4ČL čierne korenie

Ako na to

  • Maslo vyberieme z chladničky, nakrájame na menšie kocky a necháme pri izbovej teplote zmäknúť. Listy medvedieho cesnaku nakrájame na tenké pásiky.
  • Ručným mixérom vymixujeme zmäknuté maslo na nadýchanú penu. Mixujeme asi 1 minútu.
  • Do nadýchaného masla pridáme nakrájaný medvedí cesnak, soľ a čerstvo namleté čierne korenie. Premiešame. Skladujeme v miske s vrchnákom v chladničke do 5 dní, v mrazničke do 2 mesiacov.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*