Palacinky bez múky

Máte radi nadýchané, jemné, sladké a tenučké palacinky? Tak tento recept musíte vyskúšať! Prekvapivé na týchto palacinkách je, že hoci neobsahujú ani gram múky, výborne držia pokope, sú jemné a nadýchané. Je to vďaka kombinácii mascarpone a vajíčok, ktoré ich robia vláčnymi. Ich príprava je naozaj rýchla a jednoduchá a zvládne ju aj kuchár začiatočník.

Čím palacinky plniť?

Ako low carb priateľskú plnku odporúčam kokosovú alebo mliečnu šľahačku, cream cheese s low carb sladidlom alebo orechové maslo (mandľové, lieskovcové, kešu).

Palacinky tiež dokážeme osviežiť jahodami či iným bobuľovým ovocím, škoricou, pomletými orechmi alebo roztopenou čokoládou.

Ak máte radi palacinky aj naslano, odorúčam vyskúšať slané krémové palacinky.

Aké sladidlo použiť?

Do receptu som použila granulovaný erythritol. Pokojne môžeme použiť aj iný typ low carb sladidla ako xylitol alebo sladidlo na báze stévie. Vhodné sú aj tekuté low carb sladidlá.

Cesto sa dá robiť aj bez sladidla čo odporúčam, poliaľ sa rozhodneme pre sladšiu formu plnky ako napríklad parížsku šľahačku alebo osladený cream cheese s ovocím alebo čokoládou.

Ďalšie obľúbené a jednoduché low carb dezerty:

Jednoduché tiramisu

Mini vanilkový cheesecake

Koláč lenivej gazdiny

Kokosovo-malinový hrnčekový koláčik

Kokosky

Marcipánové pralinky

Detaily

Porcie

4 palacinky

Čas prípravy

15 minút

Kalórie (1palacinka)

86Kcal

Sacharidy (1palacinka)

0,75g

Tuky (1palacinka)

6,3g

Proteín (1palacinka)

5,8g

  • Nutričné hodnoty sú počítané bez plnky

Suroviny

  • 4 stredné vajíčka

  • 40g mascarpone alebo cream cheese
    (Philadelphia, Goldessa, Lučina)

  • 1/2ČL mletá škorica

  • 1PL granulované sladidlo (erythritol, xylitol, stévia)

  • štipka soli

  • 1PL olej (na vymastenie panvice)

Ako na to

  • Všetky suroviny okrem oleja zmiešame v miske, kým vznikne hladká zmes bez hrudiek. Pre urýchlenie prípravy cesta môžeme použiť stolný mixér.
  • Na panvici rozpálime jemnú vrstvu oleja a menšou naberačkou dávkujeme cesto tak, aby sme vytvorili tenkú palacinku, ktorú opekáme cca 1 minútu z jednej a 30 sekúnd z druhej strany. Čím je palacinka tenšia, tým kratšie ju pripravujeme.
  • Palacinky naplníme napríklad šľahačkou a podávame s ovocím, pomletými orechmi alebo poliate roztopenou čokoládou.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*