Strúhaný tvarohový koláč

Tento klasický koláčik našich mamín už dlhšie čakal na svoju low carb verziu a tá je konečne tu. Kombinácia kakaovo-orieškového cesta s tvarohovou šťavnatou plnkou vás dostane naspäť do detských čias. A je skutočne vizuálne aj chuťovo na nerozoznamie od originálu.

Akú múku použiť?

V tomto koláčiku sú skombinované dve múky – orechová a kokosová. Na mieste orechovej som vyskúšala mandľovú aj lieskovcovú múku. Rovnako je možné použiť múku z mletých slnečnicových semienok. Tú kombinujeme s kokosovou múkou, ktorú nie je v recepte možné nahradiť iným typom múky.

V recepte je rovnako použitá xantanová guma, ktorá dáva cestu pružnosť a drží ho z časti pokope. Keď ju budete do cesta pridávať, snažte sa ju v zmesy rovnomerne rozprášiť, aby sa vám netvorili pri kontakte s tekutinou pri miešaní hrudky. Do cesta je možné pre ešte lepšiu konzistenciu pridať aj jedno žĺtko.

Ako sladidlo som požila erythritol. Môžete ho samozrejme nahradiť vašim obľúbeným sladidlom.

Detaily

Porcie

8 porcií

Čas prípravy

20 minút

Celkový čas

50 minút

Kalórie (1porcia)

259Kcal

Sacharidy (1porcia)

5,3g

Tuky (1porcia)

20,5g

Proteín (1porcia)

9,4g

Suroviny

  • Cesto
  • 130g mandľovej alebo lieskovcovej múky

  • 60g kokosovej múky

  • 20g nesladeného kakaového prášku

  • 1ČL prášku na pečenie

  • 100g masla

  • 1ČL xantanovej gumy

  • 40g erythritolu

  • štipka soli

  • Tvarohová náplň
  • 250g tučného hrudkovitého tvarohu

  • 20g práškového erythritolu

  • 1 vajíčko (oddelené bielko a žĺtko)

  • vanilková esencia

Ako na to

  • Múky a kakao preosejeme. Maslo roztopíme.
  • Do misky dáme múky, prášok na pečenie, soľ, kakaový prášok, erythritol a xantanovú gumu. Dôkladne premiešame.
  • Pridáme roztopené maslo a vypracujeme cesto. Necháme ho v chladničke 30 minút vychladiť.
  • Oddelíme bielok a žĺtok. Bielok ručným mixérom vyšľaháme spolu s práškovým erythritolom do zamatovej peny. V druhej miske zmiešame tvaroh, žĺtok a vanilkovú esenciu. Bielkovú penu jemne vmiešame do tvarohovej zmesy.
  • Vychladené cesto rozdelíme na polovice. Jednu polovicu nastrúhame na dno plechu vystlaného pečiacim papierom. Použila som menší plech s veľkosťou 20x10cm. Dôkladne utlačíme rukou alebo zadnou stranou lyžice. Na neho nalejeme tvarohovú plnku. Navrch plnky na hrubom strúhadle nastrúhame druhú polovicu cesta.
  • Pečieme 30 minút na 180C.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*