Low carb kečup

Hustý, výborne vychutený, cukrfree, svieži a čerstvý. Taký je tento low carb kečup, ktorý sa skvele hodí ku hranolkám, vajíčkam, grilovanej zelenine aj mäsu.

Vyrobiť si domáci kečup bez cukru a aditív je jednoduchšie ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Potrebujeme len pár základných surovín, hrniec a trochu nášho času. Jeho veľkou výhodou je, že okrem toho že je low carb vhodný, rovnako poznáme všetky suroviny, ktoré sú v ňom a môžeme si ho tiež dochutiť podľa našich predstáv.

Recepty, ktoré kečup príjemne doplní:

Brokolicové toasty

Hovädzí burger

Karfiolové krídelká

Pizza s talianskou oblohou

Low carb tyčinky

Hot dog

Kalerábové hranolky

Hranolky (z kokosovej múky)

Opekané ‘zemiaky’

Aké paradajky použiť?

Paradajky sú dôležitou súčasťou tohto receptu. Použiť môžeme čerstvé, zavárané aj konzervované. Na druhu paradajky nezáleží, vhodné sú veľké aj malé, od cherry paradajok až po býčie srdcia. Pre krajšiu farbu kečupu odporúčam použiť paradajky červené.

Dôležité je, aby boli paradajky bez šupky. Tej sa ľahko zbavíme tak, že paradajky pred použitím oblanšírujeme. Paradajky umyjeme a vložíme do vriacej vody, v ktorej ich 30-60 sekúnd povarím, kým šupka mierne zvráskavie a začne sa od dužiny odlupovať. Paradajky vyberieme a vložíme do studenej vody a keď vychladnú, ostrým nožom narežeme šupku a ošúpeme ich.

Aké sladidlo použiť?

Na low carb verziu kečupu použijeme low carb sladidlo. Odporúčam práškový erythritol alebo xylitol. Stévia má výraznú chuť a v kečupe bude táto chuť cítiť. Celkovo do zeleninových jedál nezvyknem stéviu používať. Viac mi vyhovuje v dezertoch prípadne na osladzovanie nápojov. Ak sa ju rozhodnete do kečupu použiť, odporúčam jej tekutú verziu. Lahšie sa kečup prepojí.

Ako kečup skladovať?

Domáci kečup odporúčam skladovať v chladničke, kde vydrží 7-10 dní. Dá sa aj zamraziť (vydrží 2-3 mesiace). Na rozdiel od kupovaných kečupov neobsahuje konzervanty (okrem octu) a preto vydrží kratšie a z tohto dôvodu ho zvyknem robievať v menších množstvách, zvyčajne 250-300ml na jedno varenie. Ak sa nám pri skladovaní stane, že sa oddelí tekutina a ostane navrchu, stačí kečup pred použitím premiešať.

Kečup sa samozrejme môžeme rozhodnúť zasterilizovať. V takom prípade ho môžeme skladovať v špajzi, kde vydrží mesiace.

Low carb kečup ako príloha ku kalerábovým hranolkám.

Detaily

Porcie

12

Čas prípravy

50 minút

Kalórie (1porcia)

20Kcal

Sacharidy (1porcia)

2,9g

Tuky (1porcia)

0,2g

Protein (1porcia)

1g

  • 1porciu tvorí 1PL kečupu (15ml)

Suroviny

  • 1kg paradajky

  • 2PL paradajkový pretlak

  • 3PL biely alebo jablčný ocot

  • 1ČL sušený cesnak

  • 1ČL sušená cibuľa

  • 1/2ČL soľ

  • 3PL práškový erythritol

  • 1/4ČL sladká paprika

  • štipka mleté klinčeky

  • voda na zriedenie
    (podľa potreby)

Ako na to

  • Oblanšírované paradajky (ako blanšírovať paradajky pozri poznámky vyššie) vložíme do vyššej panvice alebo hrnca so širším dnom. Varíme 20 minút, kým sa paradajky rozvaria. Ponorným mixérom paradajky zmixujeme do hladka.
  • Pridáme paradajkový pretlak, ocot, cesnak, cibuľu, sladidlo, korenia a soľ a za občasného miešania varíme 15-20 minút, kým kečup zhustne a nadobudne požadovanú konzistenciu. Dochutíme korením, sladidlom a soľou podľa našej chuti.
  • Po dovarení necháme vychladnúť, dáme do sklenenej nádoby s viečkom a skladujeme v chladničke.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*