Karfiolové pyré de luxe

Chýba vám pri low carb stravovaní zemiakové pyré? Už nemusí. Toto krémovo-jemné bohato dochutené karfiolové pyré sa hodí ku každému mäsu, rybe, grilovanej zelenine či volskému oku a poslúži ako plnohodnotná náhrada zemiakovej kaše.

Ja ho mám rada aj len tak samotné, posypané pažítkou alebo veľkou dávkou petržlenovej vňate a extra dávkou strúhaného parmezánu. A ak mám čas a chuť, opražím si navrch slaninku a cibuľku. Je to veľmi ukľudňujúce a príjemné jedlo, ktoré nasýti telo a pohladí dušu.

Detaily

Porcie

6 porcií

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

20 minút

Kalórie (1porcia)

134 Kcal

Sacharidy (1porcia)

2,5g

Tuky (1porcia)

11,2g

Proteín (1porcia)

4,9g

Suroviny

  • 600g karfiolu

  • 30g zmäknutého masla

  • 3PL smotany na šľahanie

  • 40g nastúhanému parmezánu

  • 40g cream cheese

  • štipka muškátového orieška

  • 1/2ČL bieleho korenia

  • soľ

Ako na to

  • Z karfiolu odstránime zelené listy, umyjeme ho a rozdelíme na menšie časti. Na pyré sa najlepšie hodia karfiolové ružičky (stonku si odložíme, zamrazíme a použijeme napríklad do vývaru). Karfiol uvaríme v solenej vode alebo na pare do mäkka.
  • Uvarený karfiol dáme do food processora a rozmixujeme ho do hladka. Ak si potrebujeme mixovanie uľahčiť, pridáme smotanu na šľahanie už teraz (prípadne trochu tekutiny, ktorá ostala po varení karfiolu).
  • Do karfiolového pyré pridáme zmäknuté maslo, smotanu na šľahanie, parmezán a cream cheese, korenie a soľ. Dôkladne zmixujeme.
  • Pri servírovaní posypeme pažitkou, petržlenovou vňaťou prípadne extra dávkou parmezánu.

Tipy:

  • Ak nemáme food processor, možno použiť aj stolný/ponorný mixér alebo karfiol pretlačiť vidličkou.
  • Môžeme podávať posypané kúskami opraženej cibule alebo slaniny.

2 Comments

  1. Toto milujem. Ja mixujem uvareny karfiol len s maslom, solou, stipkou cierneho korenia a susenym cesnakom.
    Vsetky Vase recepty vyzeraju fantasticky. Par som ich uz vyskusala z ig, ale tu sa nemusim trapit s prekladom ☺
    Vdaka velka vdaka

    • Dakujem Klaudia za mile slova a tesi ma, ze sa vam recepty pacia. Toto pyre je aj mojou oblubenou prilohou! Vyborne sa hodi k pecenemu masu aj zelenine, je jednoduche na pripravu a velmi chuti aj detom.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*