Parmezánové svetové kura v marinara omáčke

Šťavnaté kuracie prsia obalené v chrumkavom parmezáne, poliate výbornou paradajkovou omáčkou prevoňanou cesnakom a talianskymi bylinkami a zapečené so štedrou dávkou mozzarelly.

Parmezánové kura v marinara omáčke je jedným z najobjednávanejších reštauračných receptov v USA a nájdete ho v Menu pravdepodobne každej americko-talianskej reštaurácie. Preto to slovo “svetové” v názve receptu. A aj preto lebo je skutočne výborné!

Tento recept má o pár krokov viac ako bežné low carb recepty na tomto blogu, no výsledok určite stojí za tú námahu.

Do čoho kura obaliť?

Na obaľovanie sa pri low carb stravovaní často používajú orechová alebo kokosová múka, lahôdkové droždie alebo pomleté ošvarky. Najvhodnejšou kombináciou pre tento recept je obaliť mäso v zmesy mandľovej múky a nastrúhaného parmezánu.

Súčasťou receptu je rovnako rýchla príprava výbornej talianskej koreniacej zmesy, ktorú použijeme hneď dvakrát. Pred i po vajíčkovom kúpeli. Ľahko si ju pripravíme zmiešaním sušeného oregana, bazalky, majoránky, petržlenovej vňate, rozmarínu a tymiánu. Pokojne si jej urobte viac a použite napríklad pri príprave skvelých talianskych mäsových guličiek alebo zapekaného karfiólu na taliansky spôsob.

Detaily

Porcie

4 porcie

Čas prípravy

25 minút

Celkový čas

45 minút

Kalórie (1porcia)

822 Kcal

Sacharidy (1porcia)

18,5g

Tuky (1porcia)

48,3g

Proteín (1porcia)

74g

Suroviny

  • Kuracie prsia
  • 600g kuracích pŕs

  • soľ

  • čerstvo namleté čierne korenie

  • 1ČL talianskej koreniacej zmesy
    (zmiešame sušené oregano, bazalku,
    majoránku, tymián, rozmarín, petržlenovú vňať)

  • 1/2 ČL sušeného cesnaku

  • Vajíčková zmes
  • 2 vajíčka

  • 1 strúčik cesnaku pretlačený

  • Obal
  • 80g strúhaného parmezánu

  • 60g mandľovej múky

  • 1ČL talianskej koreniacej zmesy (zloženie viď vyššie)

  • Na opečenie
  • 3PL oleja alebo masti
    (prípadne masla s trochou oleja – maslo sa nebude prepaľovať)

  • Na zapečenie
  • 700ml paradajkovej omáčky
    (v TIPOCH nájdete jednoduchý recept na jej domácu prípravu)

  • 200g mozzarelly (strúhanej alebo v náleve)

  • 2PL nasekanej petržlenovej vňate

Ako na to

  • Kuracie prsia si pozdĺžne rozrežeme tak, aby sme dostali tenké plátky (cca 0,4cm). Ak sú plátky stále hrubé, jemne ich vyklepeme (ja ich zvyhnem pri klepaní prikryť sáčkom, ušetrím si tak utieranie kuchynskej linky).
  • Vajíčkovú zmes si pripravíme tak, že do hlbokého taniera rozbijeme vajíčka, pridáme roztlačený cesnak a vidličkou rozšprušlujeme.
  • Obaľovaciu zmes si pripravíme zmiešaním nastrúhaného parmezánu, mandľovej múky a talianskej koreniacej zmesy.
  • Kuracie prsia osušíme papierovou utierkou, aby na nich korenie lepšie držalo. Ďalej ich nasolíme, okoreníme (čierne korenie aj taliansku zmes) a posypeme sušeným cesnakom z oboch strán.
  • Kuracie prsia obalíme vo vajíčkovej zmesy. Pri vyberaní necháme prsia trochu odkvapkať a následne obalíme v parmezánovo-múkovej zmesy. V nej zmes vidličkou alebo prstami jemne na kura pritlačíme, aby sa jej nalepilo čo najviac. Takto obalíme všetky kuracie kúsky.
  • Na nepriľnavej panvici si rozohrejeme tuk. Keď je dostatočne horúci, vložíme obalené kuracie prsia. Opekáme 3-4 minúty na jednej a 4 minúty na druhej strane. Dôležité: S kuraťom na panvici zbytočne nehýbeme, lebo by sa obal mohol ľahko odlupnúť. Pri kontrole kura len jemne nadvihneme a skontrolujeme farbu. Keď je opečené do zlatova a obal drží, opatrne ho otočíme na druhú stranu a pokračujeme v opekaní.
  • Keď sú všetky časti kuraťa opečené, premiestnime ich do jemne vymastenej zapekacej misky.
  • Rúru si vyhrejeme na 200C.
  • Kuracie kúsky polejeme paradajkovou omáčkou (postup prípravy v Tipoch pod receptom) a posypeme mozzarellou. Ak používame mozzarellu z nálevu, necháme ju odkvapkať a narežeme na koliečka, ktoré kladieme na kura.
  • Zapekáme 5-10 minút. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.

TIPY:
DOMÁCA PARADAJKOVÁ OMÁČKA

  • 700ml paradajkového pyré alebo zaváraných paradajok (použila som zavárané celé paradajky, ktoré som prepasírovala cez sitko)
  • 1PL oleja
  • 1 väčšia cibuľa nakrájaná na drobno
  • 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
  • 1ČL talianskej koreniacej zmesy (viď vyššie)
  • soľ a čierne korenie
  • 1ČL sladidla (možno vynechať)

✏️Na panvici si rozpálime olej, na ktorom opečieme cibuľku do zlatova.
✏️Pridáme cesnak a opečieme cca 1 minútu, kým začne voňať.
✏️Pridáme paradajkové pyré (ak používame celé zavárané paradajky, proces urýchlime ak ich prepasírujeme cez sitko).
✏️Pridáme koreniny a soľ a necháme cca 10 minút jemne bublať, kým sa objem zredukuje o zhruba polovicu a omáčka zhustne.
✏️Na záver môžeme pridať čerstvú nasekanú petržlenovú vňať.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*