Špenátový chlieb

Chrumkavý plochý chlieb, ktorý zasýti a poteší každého milovníka chleba a pečiva. Svojej výbornej chuti vďačí kombinácii mandľovej múky, cesnaku, špenátu a syru.

Je to ďalší zo série chlebíkov z obľúbeného low carb fathead cesta, ktorý je skvelou prílohou nielen ku šalátom a polievkam, no úžasne chutí aj s nátierkami alebo plnený na štýl sendviču. Je to typ plochého chleba podobný cesnakovému pizza chlebu alebo slanému koláču so špargľou.

Obľúbené šaláty a polievky:

Šalát Cézar

Šalát Nicoise

Šalát Cobb

Šopský šalát

Cukinová polievka

Krémová polievka z pečeného karfiolu

Zeleninová karí polievka

Hríbovo-pórová polievka

Aký syr použiť?

Pre najlepší výsledok a manipuláciu s cestom odporúčam predstrúhaný syr z obchodu. Obsahuje malé množstvo škrobu, ktorý robí cesto pevnejšie. Mozzarella je najneutrálnejší typ syru. Vhodné sú aj predstrúhaný ementál alebo gouda, ktoré dodajú špenátovému chlebu výraznejšiu syrovú chuť.

Mozzarella zo sáčku (nálevu) je tiež vhodná no treba ju nechať odkvapkať poprípade vysušiť servítkou. Cesto však bude trochu náročnejśie na spracovanie, lebo sa bude viac lepiť. Pomôže, ak si ruky natrieme trochou oleja.

Akú múku použiť?

Pre tento recept som použila mandľovú múku (pomleté blanšírované mandle bez šupky). Mandľovú múku môžeme nahradiť múkou zo slnečnicových semien v pomere 1:1.

Ako pripraviť cesto?

Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob je na miešanie cesta použiť food processor. Pri food processore používam nástavec v tvare S alebo nástavec na miesenie cesta. Stolný mixér funguje dobre v prípade, že je dostatočne výkonný.  Ak používam food processor alebo mixér, na dôkladné premiešanie pomáha ak cesto viackrát oškriabeme zo strán robota a pritlačíme ho na mixovacie nože.

Cesto môžeme vymiešať aj rukami. Je lepivé, preto si pre manipulácii s ním ruky natrieme trochou oleja, aby sa nám na ne cesto nelepilo.

Detaily

Porcie

6

Čas prípravy

20 minút

Kalórie (1porcia)

150Kcal

Sacharidy (1porcia)

2g

Tuky (1porcia)

22g

Protein (1porcia)

10g

Suroviny

  • 160g strúhaná mozzarella

  • 20g cream cheese (krémový syr
    typu Lučina alebo Philadelphia)

  • 1 vajíčko (stredná veľkosť)

  • 60g mandľová múka

  • 2 hrste čerstvý baby špenát

  • 1/2ČL kypriaci prášok

  • 1/2ČL sušený cesnak

  • 1/2ČL soľ

Ako na to

  • V miske, food processore alebo mixéri zmiešame mandľovú múku, kypriaci prášok, sušený cesnak a soľ.
  • Na suchej panvici alebo v mikrovlnke roztopíme mozzarellu a cream cheese a dôkladne ich premiešame. Pridáme ich do zmesi s mandľovou múkou, necháme chvíľku chladnúť. Pridáme vajíčko (zmes by nemala byť horúca) a baby špenát a cesto dôkladne premiešame. Chceme, aby sa suroviny dôkladne prepojili a v ceste neboli žiadne hrudky.
  • Cesto dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a rukami ho vyformujeme do tvaru oválu s hrúbkou 5mm. Aby sa nám cesto v tomto kroku nelepilo na ruky môžeme si ruky naolejovať alebo položiť na cesto zvrchu pečiaci papier a tak zabrániť kontaktu rúk s cestom. Pri formovaní cesta môžeme použiť aj valček na cesto.
  • Pečieme 15 minút na 175C. Chlieb vyberieme z rúry, otočíme na druhú stranu a pečieme ďalších 5 minút do zlatista. Pred podávaním môžeme chlieb potrieť roztlačeným cesnakom a olejom a posypať hrubou soľou.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*