Krémová, jemne pikantná zmes zeleniny, kokosového mlieka, korenín a bohatej chuti. Je to nielen zdravé no aj veľmi chutné jedlo, ktoré dobre zasýti a určite poteší každého milovníka exotických chutí. Je to skvelá kombináci zázvoru, cesnaku, karí korenia a kurkumy. Svojej plnej chuti vďačí aj kokosovému mlieku, vývaru, cibuli a zelenine (tentoraz som použila brokolicu a maslovú tekvicu). Vhodná je napríklad aj cukina, karfiól, mrkva či červená paprika.
Hoci má toto jedlo skôr konzistenciu polievky, môžete si ho urobiť aj na štýl omáčky. Stačí len použiť menej vývaru (prípadne žiaden) a dlhšie jedlo variť.
K zeleninovej karí polievke sa výborne hodí naan chlieb.
Aké kokosové mlieko použiť?
Použila som plnotučné kokosové mlieko predávané v plechovkách. Pred otvorením ho odporúčam poriadne pretrepať.
Na polievku sa dá použiť aj plechovkové kokosové mlieko označované ako Light (odtučnené) prípadne kokosový nesladený nápoj. V tom prípade však odporúčam vynechať z receptu vývar a použiť len kokosové mlieko/nápoj.
Ďalšie výborné exotické recepty:
Detaily
4
40 minút
394Kcal
20g
33g
7g
- Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu karí zeleninovej polievky bez prílohy
Suroviny
30ml (2PL) kokosový olej
1 stredná cibuľa
2PL zázvor nakrájaný nadrobno
3 strúčiky cesnaku
2PL karí korenie
400g tekvica (hokkaido, maslová)
400ml (1 plechovka) kokosové
plnotučné mlieko1liter zeleninový vývar
1ČL kurkuma
1ČL low carb sladidlo (možno vynechať)
1/2ČL soľ
1PL sójová omáčka
1 menšia brokolica
2-3PL citrónová šťava (podľa chuti)
1 hrsť kešu orechov
2PL pertžlenová vňať alebo koriander
Ako na to
- Cibuľu, cesnak a zázvor nakrájame nadrobno. Tekvicu umyjeme a nakrájame na malé kocky. Brokolicu umyjeme a rozdelíme na ružičky veľkosti sústa (stonku odložíme na neskôr napríklad na zeleninový vývar).
- V hrnci rozpálime kokosový olej a 1-2 minúty na ňom osmahneme cibuľu. Pridáme cesnak a zázvor a popražíme ich na miernom ohni ďalšie 2 minúty.
- Pridáme nakrájanú tekvicu a karí korenie. Za stáleho miešania ich opekáme ďalšie 2 minúty.
- Pridáme kokosové mlieko, vývar, kurkumu, sladidlo, soľ, sójovú omáčku a necháme jemne variť 15-20 minút, pokiaľ tekvica zmäkne.
- Pridáme ružičky brokolice, citrónovú šťavu, a necháme 4-5 minút povariť, kým je brokolica uvarená naskus (al dente).
- Podávame podsypané nasekanou petrženovou vňaťou/koriandrom, kešu orechami prípadne tenkými pásikmi čerstvého zázvoru.