Zeleninová karí polievka

Krémová, jemne pikantná, zmes orientálnych chutí a vôní, jemná zelenina a bohatá chuť. Táto polievka sa ideálne hodí pre chladné jesenné alebo zimné počasie. Je to nielen zdravé no aj veľmi chutné jedlo, ktoré zasýti aj zahreje. A určite poteší každého milovníka exotických chutí. Zahrieva vďaka kombinácii zázvoru, cesnaku, karí korenia a kurkumy. Svojej plnej chuti vďačí kokosovému mlieku, vývaru, cibuli a zelenine (tentoraz som použila brokolicu a maslovú tekvicu). Vhodná je napríklad aj cukina, karfiól, mrkva či červená paprika.

Hoci má toto jedlo skôr konzistenciu polievky, môžete si ho urobiť aj na štýl omáčky. Stačí len použiť menej vývaru (prípadne žiaden) a dlhšie jedlo variť.

K zeleninovej karí polievke sa výborne hodí naan chlieb.

Aké kokosové mlieko použiť?

Použila som plnotučné kokosové mlieko predávané v plechovkách. Pred otvorením ho odporúčam poriadne pretrepať.

Na polievku sa dá použiť aj plechovkové kokosové mlieko označované ako Light (odtučnené) prípadne kokosový nesladený nápoj. V tom prípade však odporúčam vynechať z receptu vývar a použiť len kokosové mlieko/nápoj.

Ďalšie výborné exotické recepty:

Kuracie kokosové karí

Karfiolová karí polievka

Cuketový prívarok s karí

Mäso v sójovej sladkej omáčke

Pražená ryža

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

40 minút

Kalórie (1porcia)

394Kcal

Sacharidy (1porcia)

20g

Tuky (1porcia)

33g

Protein (1porcia)

7g

Suroviny

  • 30ml (2PL) kokosový olej

  • 1 stredná cibuľa

  • 2PL zázvor nakrájaný nadrobno

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 2PL karí korenie

  • 400g tekvica (hokkaido, maslová)

  • 400ml (1 plechovka) kokosové
    plnotučné mlieko

  • 1liter zeleninový vývar

  • 1ČL kurkuma

  • 1ČL low carb sladidlo (možno vynechať)

  • 1/2ČL soľ

  • 1PL sójová omáčka

  • 1 menšia brokolica

  • 2-3PL citrónová šťava (podľa chuti)

  • 1 hrsť kešu orechov

  • 2PL pertžlenová vňať alebo koriander

Ako na to

  • Cibuľu, cesnak a zázvor nakrájame nadrobno. Tekvicu umyjeme a nakrájame na malé kocky. Brokolicu umyjeme a rozdelíme na ružičky veľkosti sústa (stonku odložíme na neskôr napríklad na zeleninový vývar).
  • V hrnci rozpálime kokosový olej a 1-2 minúty na ňom osmahneme cibuľu. Pridáme cesnak a zázvor a popražíme ich na miernom ohni ďalšie 2 minúty.
  • Pridáme nakrájanú tekvicu a karí korenie. Za stáleho miešania ich opekáme ďalšie 2 minúty.
  • Pridáme kokosové mlieko, vývar, kurkumu, sladidlo, soľ, sójovú omáčku a necháme jemne variť 15-20 minút, pokiaľ tekvica zmäkne.
  • Pridáme ružičky brokolice, citrónovú šťavu, a necháme 4-5 minút povariť, kým je brokolica uvarená naskus (al dente).
  • Podávame podsypané nasekanou petrženovou vňaťou/koriandrom, kešu orechami prípadne tenkými pásikmi čerstvého zázvoru.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*