Nadýchaný chlieb (cloud bread)

Tento recept je na chlebík, ktorý je v low carb komunite už takpovediac klasikou. Je super jednoduchý na prípravu, vyžaduje si len pár základných surovín a chuťovo je naozaj výborný. Jeho hlavnou ingredienciou sú vajíčka a bielkový sneh z nich robí chlebík jemným a rozplývajúcim sa na jazyku.

Hodí sa na robenie lahodných sendvičov, ako príloha k mäsu a čerstvej zelenine alebo si ho môžeme natrieť maslom alebo našou obľúbenou nátierkou.

Je tiež veľmi všestranný a dá sa robiť na veľa rôznych spôsobov. Dá sa posypať sezamom, parmezánom, celou rascou alebo sušeným cesnakom. Pre jeho sladkú verziu stačí pridať trochu sladidla, škorice či sušeného ovocia.

Detaily

Porcie

6 porcií

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

50 minút

Kalórie (1porcia)

109 Kcal

Sacharidy (1porcia)

1,5g

Tuky (1porcia)

9,5g

Proteín (1porcia)

4g

Suroviny

  • 3 vajíčka

  • 30g cream cheese (Goldessa, Lučina, Philadelphia)

  • 1/2PL psyllium (možno vynechať no robí cesto pevnejším)

  • 1/2ČL prášok na pečenie

  • 1/4ČL vínneho kameňa (možno vynechať)

  • štipka soli

Ako na to

  • Oddelíme bielka od žĺtkov a dáme do oddelených nádob.
  • Bielka vyšľaháme ručným mixérom do veľmi tuhej konzistencie. Môžeme urobiť test tuhosti tak, že otočíme misku a ak je bielkový sneh dostatočne tuhý, mal by sa v nej štiudržať. S týmto testom opatrne.
  • Zmiešame žĺtka s cream cheesom, psylliom, práškom na pečenie a soľou.
  • Jemne vmiešame žĺtkovú hmotu do bielkov tak, aby sme čo najviac zachovali nadýchanosť bielok.
  • Na pečiaci papier z hmoty vytvarujeme 6 väčších alebo 8 menších kruhov a pečieme na 30 minút na 150C. Po dopečení necháme vychladnúť a až potom oddelíme od pečiaceho papiera. Ako chlebík chladne, stáva sa pevnejším.
Sendvič z nadýchného chleba s opečenou slaninou, šalátom, paradajkou, cibuľou a majonézou.

Tipy:

  • Vínny kameň – používa sa v recepte do bielok, aby bol sneh tuhší. Zvyšuje toleranciu bielkov na teplo a pomáha chlebu ostať nadýchaným.
  • Chlieb skladujeme v chladničke cca 10 dni. Môžeme ho aj zamraziť. V tom prípade vydrží až 3 mesiace. Odporúčam pred zamrazením medzi jednotlivé plátky chleba vložiť kúsky papieru na pečenie, aby sa ľahšie oddeľovali, keď ich budete postupne vyberať z mrazničky.
  • Do receptu môžeme pridať semiačka, rôzne ochutený cream cheese prípadne sladidlo a podávať ich s džemom a šľahačkou.

Recepty na ďalše výnikajúce low carb chlebíky:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*