Karfiolová ryža so sušenými paradajkami

Super chutná a ľahká, krémová po kokosovom mlieku, jemne pikantná a slaná po sušených paradajkách, prevoňaná koreninami. Taká je táto karfiolová ryža, ktorá je skvelá doplnená napríklad o volské oko, kozí syr a posypaná petržlenovou vňaťou. Či ako príloha ku kuracím prsiam alebo jemnému hovädziemu soté.

Ako urobiť karfiolovú ryžu?

Najlepšie z čerstvého karfiolu. Použiť môžeme celý karfiol – ružičky aj stonku. Karfiol umyjeme, necháme odkvapkať a rozrežeme na menšie kúsky. Karfiolovú ryžu môžeme dosiahnuť jedným z nasledovných spôsobov:

  1. krájaním nožom – tento spôsob je celkom zdĺhavý, no ak nemáme inú možnosť, vieme sa ku kúskom karfiolu veľkosti ryže dopracovať aj takto. Určite odporúčam použiť veľmi ostrý nôž s dlhou čepeľou.
  2. sekaním vo food processore – tento šikovný pomocník nám karfiol naseká na ryžu v priebehu pár sekúnd. Osobne môj najobľúbenejší spôsob prípravy.
  3. nastrúhaním na strúhadle – pohodlný spôsob, treba len počítať s trochou neporiadku z odlietajúcich karfiolových kúskov. Používame hrubé strúhadlo. Na jemnom sú kúsky príliš malé a pri varení sa z nich ľahko spraví namiesto ryže, kaša.
  4. mixovaním – niektoré výkonné mixéry dokážu karfiolovú ryžu pripraviť. Odporúčam však mixovať po menších množstvách, aby sa nám nestalo, že v spodnej časti pri sekacích nožoch budeme mať z karfiolu kašu pričom nad nimi budú kusy neposekaného karfiolu (vlastná skúsenosť).

Na prípravu karfiolovej ryže neodporúčam použiť mrazené kúsky karfiolu. Ten obsahuje vyšší podiel vody a ryža bude príliš vodnatá a kašovitá.

Ďalšie skvelé prílohy nielen z karfiólu:

Karfiolové pyré de luxe

Opekané “zemiaky”

Pražená ryža

Hranolky

Naan chlieb

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

30 minút

Kalórie (1porcia)

170Kcal

Sacharidy (1porcia)

7g

Tuky (1porcia)

16g

Protein (1porcia)

4,5g

Suroviny

  • 2PL kokosový olej

  • 600g karfiol (1 stredný)

  • 80g biela cibuľa (2 stredné)

  • 8ks sušené paradajky

  • 1ČL sladká paprika

  • 1ČL mletá rasca

  • 1ČL sušené oregano

  • 120ml kokosové mlieko

  • 100ml zeleninový vývar

  • Soľ

  • Čierne korenie

Ako na to

  • Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky a stonku na menšie kúsky. Jedným z vyššie spomenutých spôsobov karfiol nasekáme/nastrúhame/narežeme/zmixujeme na kúsky veľkosti ryže. Cibuľu nakrájame nadrobno, sušené paradajky na malé kúsky.
  • Na panvici rozohrejeme kokosový olej a na ňom osmažíme cibuľu do sklovita. Pridáme sušené paradajky a za častého miešania opekáme 1-2 minúty.
  • Pridáme karfiolovú ryžu, pár minút opekáme na miernom ohni. Pridáme sladkú papriku, mletú rascu, sušené oregano a premiešame.
  • Zalejeme kokosovým mliekom a vývarom a dusíme asi 5 minút, kým sa šťava zredukuje a karfiol je jemný. Dochutíme soľou a čiernym korením.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*