Cukinové špagety tipy a triky

Tipy na prípravu jemných a chutných špagiet z cukiny! Ako také špagety vytvarovať, ako ich tepelne upraviť či jednoduchý spôsob, ako ich zbaviť prebytočnej šťavy. Cukinové špagety s ideálnou konzistenciou – tipy a triky ako na to, na jednom mieste!

Cukina (nazývaná aj cuketa) je obľúbená zelenina, veľmi vhodná pri low carb stravovaní. Jej využitie je veľmi všestranné. Má vysoký obsah vody, nízky obsah sacharidov (3,1g na 100g cukiny) a obsahuje množstvo vitamínov (A, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K) a minerálnych látok (draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo, mangán, zinok). Napomáha dobrému tráveniu a zlepšeniu hladiny krvného cukru. Svoju sezónu má v lete, no je dostupná v obchodoch počas takmer celého roka.

Čo sú cukinové špagety?

Je to cukina nakrájaná alebo nastrúhaná na dlhé tenké pásiky – špagety. Stačí krátka tepelná úprava a môžeme takého špagety použiť ako náhradu klasických špagiet, podávať napríklad s omáčkou alebo talianskou šunkou a pestom. Dajú sa rovnako použiť do šalátov či polievok.

Ako vyformujeme cukinové špagety?

Existuje viacero spôsobov. Najbežnejšie sú pomocou špiralizéra, škrabky na zeleninu alebo nožom.

Špiralizér – výhodou je jednoduchá a rýchla príprava špagiet. Špagety majú pekný tvar a ideálnu hrúbku. Existujú rôzne druhy špiralizérov, malé ručné aj väčšie stolné. Osobne rada využívam malý ručný špiralizér (používam tento), ktorý mi vyhovuje troma vymieňateľnými nástavcami (na špagety, rezance, špirálové plátky) a dobre sa skladuje, lebo je ľahko spratný a nástavce sa skladajú na seba.

Škrabka na zeleninu – príprava si vyžaduje trochu cviku a viac času ako so špiralizérom. Škrabkou pozdĺžne nakrájame cukinu (akoby sme ju čistili od šupky) a vytvoríme tak dlhé rezance. Tie potom nožom nakrájame na tenké špagety.

Nôž – pomocou ostrého noža s dlhou čepeľou nakrájame cukinu na tenké plátky a následne na špagety. Na tento spôsob nepotrebujeme žiadne extra náradie no je trochu zdĺhavý a je ním náročné vytvoriť rovnako hrubé špagety.

Ako používame špiralizér?

Cukinu umyjeme a odrežeme oba konce. Narežeme ju na cca 15-20cm dlhé kusy, vložíme do špiralizéra a točíme smerom proti strúhacím nožom. Po dostrúhaní špagety nastriháme na kratšie kúsky.

Tipy a triky

  • pre špiralizér sú vhodnejšie menšie cukiny, ktoré sa dajú použiť celé. Ak sa rozhodneme robiť špagety z väčšej cukiny, odporúčam ju rozrezať na menšie kusy a vyrezať mäkký jaderník. Použijeme len dužinu. Jaderník na výrobu špagiet nie je vhodný, lebo špagety z neho sú kašovité a mäkké.
  • Ak je cukina mladá, netreba ju šúpať. Ak je cukina staršia s veľmi tvrdou šupkou, odporúčam ju ošúpať.
  • Cukinové špagety robíme zo surovej cukiny, predtým ako ju tepelne upravíme.
  • Najkrajšie špagety dostaneme ak umiestnime cukinu na stred špiralizéra. Tak budeme mať viac ‘krajších’ špagiet, ktoré vznikajú zo šupky a dužiny. Čím bližšie ideme k jaderníku, tým sú špagety mäkšie.

Ako pripravíme cukinové špagety?

Veľmi dôležité pri príprave cukinových špagiet je, aby sme ich pred tepelnou úpravou zbavili prebytočnej tekutiny. Inak môžu byť špagety vodnaté a kašovité. Preto cukinové špagety nasolíme, dáme do sitka a necháme 20-30 minút odkvapkať. Následne rukou jemne vytlačíme prebytočnú tekutinu prípadne ich osušíme papierovou utierkou. Netreba ich veľmi silno stláčať, aby si zachovali špagety pekný tvar a neboli rozmačkané.

Na tepelnú úpravu odporúčam dva spôsoby:

Na panvici – špagety zbavíme prebytočnej tekutiny (postup viď vyššie) a dáme na panvicu s trochou oleja. Na to, aby boli špagety hotové stačí, ak ich opekáme 4-5 minút. Najlepšie sú jemné no stále al dente.

V rúre – čim väčší plech použijeme, tým lepšie. Cukinové špagety nie je pri tejto metóde potrebné nasoľovať a nechať odtiecť. Stačí ak ich osušíme papierovou utierkou. Rovnako je ich dobré pripravovať na plechu v jednej vrstve. Cukinové špagety dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a upečieme. 15 minút na 175C stačí, aby boli špagety al dente. Výhodou oproti príprave na panvici je, že nemusíme čakať kým špagety odkvapkajú a rovnako takto dokážeme pripraviť väčšie množstvo špagiet naraz.

Ďalšie spôsoby prípravy

  • Blanšírovanie – tento spôsob prípravy odporúčam, ak sú špagety súčasťou polievky, lebo po vytiahnutí z vody sa často rýchlo zmenia na kašovité. Špagety netreba nasoľovať a zbavovať tekutiny. Len ich 2-3 minúty povaríme v osolenej vriacej vode prípadne krátko povaríme priamo v polievke.
  • Surové – surové špagety sa skvele hodia napríklad do šalátov.
  • V mikrovlnke – potom ako špagety nasolíme, necháme odkvapkať v sitku a jemne vytlačíme, ich na vysokej teplote 30 sekúnd varíme v mikrovlnke. Následne pridáme omáčku, premiešame a podávame.

Tipy na záver

  • Aby mali špagety ideálnu konzistenciu, zbavíme ich pred tepelnou úpravou prebytočnej tekutiny (pozri Ako pripravíme cukinové špagety)
  • Pri tepelnej úprave špagety pripravujeme nezakryté, aby sme umožnili odparovaniu prebytočnej tekutiny
  • Počas varenia/pečenia špagety nesolíme. Dosolíme ich pred podávaním, prípadne ich podávame so slanšou omáčkou.
  • Špagety tepelne upravujeme krátko, snažíme sa ich neprevariť/neprepiecť. Najlepšie sú al dente.

One Comment

  1. Jana Mučková

    Dobrý den sledují vás na Instagramu, ale teď jsem vás dlouho neviděla. Doufám, že jste v pořádku.
    Jana Mučková

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*