Cukinové špagety s parmskou šunkou a pestom

Tieto chutné cukinové low carb špagety sú ideálnym ľahkým jedlom pre blížiacu sa jar a leto. Kombinácia jemných cukinových špagiet so sladkými paradajkami, slanou vzduchom sušenou talianskou šunkou, pestom a aromatickým parmezánom vám určite rozjasní deň.

Špagety z cukiny sú low carb priateľská alternatíva ku klasickým špagetám a dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby podobne ako tie bežné. Ak nemáte skúsenosť s prípravou špagiet z cukiny, Cukinové špagety – typy a triky vám ich pomôžu vyčarovať jemné a optimálne šťavnaté.

Akú šunku použiť?

Výborne sa mi do tohto receptu osvedčila parmská alebo schwartzwaldská šunka. Oba typy sú slané a v kombinácii so sladkými cherry paradajkami a cukinou tvoria veľmi chutné a zdravé jedlo.

Aké pesto použiť?

Pesto je tradičná talianska pasta, originálne vyrábaná z cesnaku, píniových orieškov, bazalky, soli, syrov parmeggiano a peccorino a olivového oleja.

V súčasnej dobe sa pesto teší veľkej obľube po celom svete a aj u nás je bežne dostupné v potravinách. Tiež už existujú rôzne typy pesta, okrem píniových orieškov sa zvykne robiť z kešu alebo vlašských orechov. Dokonca sa stretávame s pestom zo sušených paradajok alebo medvedieho cesnaku.

Do tohto jedla je vhodný akýkoľvek typ. Ja som tentokrát použila pesto z kešu orechov.

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

40 minút

Kalórie (1porcia)

271Kcal

Sacharidy (1porcia)

5,5g

Tuky (1porcia)

19g

Protein (1porcia)

19,5g

Suroviny

  • 3ks stredná cukina

  • 400g cherry paradajky

  • 1PL olej

  • 1-2 strúčiky cesnaku

  • 120g parmská šunka

  • 2PL pesto

  • 100g parmezán

  • čierne korenie

Ako na to

  • Cukinu umyjeme. Špiralizérom, škrabkou na zeleninu alebo nožom z nej vytvarujeme špagety. Osolíme ich a v sitku necháme 20-30 minút odkvapkať. Potom z nich rukou vytlačíme prebytočnú tekutinu. Stačí jemne, aby si udržali špagety svoj tvar. Ak je to potrebné, špagety nastriháme na kratšie kúsky. Pre viac informácií pozri Cukinové špagety – tipy a triky.
  • Na panvici rozpálime olej, na ktorom krátko orestujeme nadrobno pokrájaný cesnak. Pridáme cherry paradajky a restujeme, kým paradajky zmäknú. Paradajky restujeme krátko, 2-3 minúty. Chceme, aby paradajky trochu zmäkli, pustili šťavu no nerozpadali sa. Zmes okoreníme.
  • Pridáme odkvapkané cukinové špagety, zmes premiešame a na miernom ohni 4-5 minút opekáme.
  • Špagety stiahneme z ohňa, pridáme pesto a parmskú šunku. Premiešame a pred podávaním posypeme nastrúhaným parmezánom prípadne extra dávkou pesta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*