Čokoládový koláč s parížskou šľahačkou

Ako som si prechádzala recepty, uvedomila som si, že mi tu chýba jeden základný: Kvalitný Jednoduchý Čokoládový Koláč. Nejaký super chutný základný recept, ktorý možno skombinovať s čímkoľvek – ovocím, cream cheeseom, šľahačkou, vaječnými bielkami…

Keďže som známa svojou záľubou v dekadentných dezertoch, rozhodla som sa ho tentoraz ozdobiť domácou parížskou šľahačkou. Jej príprava si vyžaduje trochu plánovania no výsledok je skutočne vynikajúci.

Koláčik je nadýchnejší ako brownie no stále dostatočne šťavnatý. Nie je prehnane sladký a rozhodne je vďaka kakau a čokoláde dostatočne čokoládový.

Detaily

Porcie

12 porcíi

Čas prípravy

20 minút

Celkový čas

4 hodiny 20 minút

Kalórie 1 porcia

192 Kcal (bez šľahačky) <br>295Kcal (so šľahačkou)

Sacharidy 1 porcia

2,9g (bez šľahačky)5,3g (so šľahačkou)

Tuky 1 porcia

17g (bez šľahačky) 26,4g (so šľahačkou)

Proteín 1 porcia

4,9g (bez šľahačky) 5,8g (so šľahačkou)

Suroviny

  • Cesto
  • 80g kokosovej múky

  • 110g erythritolu

  • 40g nesladeného kakaa (použila som holandské)

  • 1,5ČL prášku na pečenie

  • štipka soli

  • 6 vajíčok

  • 160ml smotany na šľahanie

  • 120g rozpusteného masla

  • Parížska šľahačka
  • 250ml smotany na šľahanie

  • 60g kvalitnej horkej čokolády

  • 20g práškového erythritolu (možno vynechať)

  • štipka soli

Ako na to

  • Rúru rozohrejeme na 175C.
  • Múku a kakao preosejeme. Pridáme k nim erythritol, prášok na pečenie a soľ. Zamiešame.
  • V malom hrnci rozpustíme maslo. Necháme ho trochu vychladnúť.
  • Vajíčka metličkou zmiešame so smotanou na šlahanie a rozpusteným maslom.
  • Suché surovniny vmiešame do mokrých.
  • Cesto vylejeme do vymastenej formy na pečenie (použila som formu veľkosti 30x20cm). Pečieme 30 minút.
  • Na parížsku šľahačku v malom hrnci zohrejeme (nevaríme) smotanu na šľahanie a roztopíme v nej čokoládu. Stiahneme z ohňa, pridáme sladidlo a soľ a miešame, kým sa rozpustí. Zmes necháme vychladnúť a dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny (ideálne cez noc) vychladiť.
  • Keď je zmes dostatočne vychladená, ručným mixérom šľahačku krátko šľaháme (pozor, aby sme ju neprešľahali a neprešla do masla).
  • Keď cesto vychladne, dáme navrch parížsku šľahačku a podávame ku káve alebo čaju. Koláčik skladujeme v chladničke.

Tipy:

  • Do cesta môžeme pridať nasekané orechy.
  • (Nevyšľahaná) parížska šlahačka nám v chladničke vydrží aj 5 dní. Môžeme si ju urobiť do zásoby a vyšľahať vždy čerstvú. Je výborná aj priamo do kávy alebo s trochou bobuľového ovocia.
  • Čokoládové cesto môžeme použiť aj ako základ na koláč s jahodami a šľahačkou alebo cream cheesovou polevou. Je veľmi všestranné.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*