Treska v majonéze

Ryby patra medzi najzdravšie jedlá na svete. Sú najbohatším zdrojom Omega 3 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre náš mozog aj telo. Preto by sme ich mali jesť čo najčastejšie sa nám dá.

Recept na prípravu tresky v majonéze (pokojne môžete použiť aj iný typ ryby, napríklad slovenskú sladkovodnú) sa veľmi blíži receptu, ktorý používali pred 60 rokmi v košickej Rybe a je rovnako výborný. Tento lahôdkový šalát máme u nás doma najradšej s low carb chlebíkom, ako náplň do low carb baglu (viď obrázok nižšie) alebo ako dip ku krekrom a čerstvej zelenine.

Akú rybu použiť?

Na prípravu šalátu sa hodia okrem tresky ryby so suchším mäsom ako napríklad zubáč, ostriež alebo pstruh. Veľmi dobre sa vyvažujú s majonézou, ktorá má v šaláte po rybe najväčšie zastúpenie.

Najjednoduchšie je použiť filé, ktoré je už vykostené (aj v tomto prípade sme však opatrní a pri sekaní ryby dávame pozor na kosti). Ja mám radšej celé vypytvané ryby, ktorým pred varením odstrihnem hlavu a chvost. Pri varení mäso zmäkne a ľahko sa oddeľuje aj od drobných kostičiek.

Detaily

Porcie

10 porcií

Čas prípravy

30 minút

Celkový čas

1 deň

Kalórie (1porcia)

379Kcal

Sacharidy (1porcia)

2,4g

Tuky (1porcia)

29g

Proteín (1porcia)

24g

Suroviny

  • 800-1000g ryby

  • 3dl octu

  • 5-7ks celé čierne korenie

  • 5ks bobkový list

  • 1/2 ČL soli

  • 2 veľké cibule

  • 3 stredné mrkvy

  • 400ml majonézy

  • 3-4PL horčice

  • 0,5dl octu

Ako na to

  • Cez noc dáme rozmraziť rybu.
  • Do veľkého hrnca dáme 3l vody, 3dl octu, bobkové listy a celé čierne korenie. Necháme 5-7 minút variť.
  • Pridáme rozmrazenú rybu a varíme 15 minút.
  • Zatiaľ si očistíme mrkvu a dáme ju variť na 5 minút do osolenej vody.
  • Rybu zlejeme, necháme trochu vychladnúť a oberieme od kosti.
  • Následne čisté mäso posekáme nadrobno.
  • K rybe pridáme nastrúhanú mrkvu, cibuľu nakrájanú na malé kocky, majonézu, horčicu, ochutíme octom, dokoreníme a dosolíme (so soľou opatrne).
  • Dáme na 24 hodín do chladničky.

Tipy:

  • Namiesto sekania môžeme rybu aj natrhať. Takto sa dodatočne uistíme, že nám žiadna kostička neunikla.
  • Dodatočne môžeme treskový šalát ozdobiť červenou cibuľou, kaparami a dochutiť chilli alebo čerstvo namletým čiernym korením.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*