Jahodovo-smotanová pena

Budem k vám úplne úprimná. Milujem dezerty. Milujem sladkosti a jedávam ich skoro každý deň. Našťastie mi low carb stravovanie moju lásku k sladkej chuti pomáha držať na uzde.

V minulosti sa u mňa striedali obdobia jedenia sladkostí, výčitiek, pocitov viny a priberania s obdobiami úplného obmedzenia sladkostí a sladkej chuti, disciplíny, kontroly a chudnutia. Bolo to ako na hojdačke, raz hore, raz dole.

Pri low carb dezertoch výčitky nemám. Uvedomujem si, že to nie sú nízkokalorické dezerty (práve naopak) a preto ich jem s mierou, strážim si množstvo a započítavam ich kalórie do celkového denného príjmu. No na rozdiel od bežných sladkostí, low carb dezert nemá vplyv na môj krvný cukor, nespôsobuje jeho výkyvy a tak nemám po jeho zjedení návaly skorého hladu ani únavy. Viem si ho vychutnať a viem si povedať dosť bez toho, aby som so sebou musela bojovať.

Tento dezert sme si s manželom veľmi obľúbili hlavne vďaka nadýchanej konzistencii a sviežej ovocnej chuti. A keďže sa podáva v pohároch alebo miskách, ľahko máme prehľad o množstve, ktoré zjeme. Jedna porcia má mimochodom 286Kcal a 6.4g sacharidov.

Vďaka šlahačke a želatíne má pena úžasne nadýchanú a príjemnú textúru.

Detaily

Porcie

4 porcie

Čas prípravy

30 minút

Celkový čas

60 minút

Kalórie (1porcia)

241Kcal

Sacharidy (1porcia)

4,5g

Tuky (1porcia)

23g

Proteín (1porcia)

3,5g

Suroviny

  • 250ml smotany na šľahanie

  • 100ml jahodovej šťavy (nesladenej)

  • želatína (množstvo podľa inštrukcií na obale)

  • 2PL sladidla (použila som práškový erythritol)

  • vanilka (mletá, extrakt alebo aróma)

  • štipka soli

Ako na to

  • Ak nemáme jahodovú šťavu, ľahko si ju vyrobíme z čerstvých alebo mrazených jahôd. Jahody podlejeme 3PL vody a necháme na miernom ohni 5-6 minút jemne bublať. Zmäknuté jahody prepasírujeme cez sitko a zachytenú tekutinu použijeme ako šťavu do dezertu. Do šťavy pridáme sladidlo, vanilku a štipku soli. Šťavu pred ďalším použitím necháme vychladnúť.
  • Smotanu vyšľaháme do tuha.
  • Želatínu pripravíme podľa návodu na obale a zmiešame s ochutenou jahodovou šťavou. Zmes opatrne vlejeme do vyšľahanej šľahačky a jemne zamiešame. Miešame opatrne, aby ostala pena nadychaná. Prelejeme do pohárov alebo servírovacích misiek.
  • Ozdobíme jahodami, šľahačkou, orechmi alebo čokoládou. Pred podávaním necháme penu aspoň 30 minút chladiť a tuhnúť v chladničke.

Tip:
Vyskúšajte rovnaký postup a urobte si doma černicovú, malinovú alebo citrónovú penu. Pri poslednej spomínanej odporúčam pridať viac sladidla a ozdobiť mätou.

Ak dáte viac šťavy (120ml a viac) ako dokáže šľahačka naviazať, urobí sa vám va spodku pohára druhá vrstva, skladajúca sa prevažne zo želatíny a šťavy. Ja osobne dávam väčšinou šťavy viac lebo chcem v dezerte túto vrstvu mať (chutí trochu ako gumový medvedíci). A však chcete, aby bol dezert čisto nadýchaná ovocná pena, dajte šťavy menej.

Pena zdobená nasekanými orechmi, šlahačkou a roztopenou horkou čokoládou sladenou stéviou.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*