Pečený ružičkový kel

Existuje veľa chutných lowcarb príloh. Jedna z mojich obľúbených je ružičkový kel. Má veľa spôsobov prípravy, dá sa variť, dusiť, piecť aj smažiť. Je vhodný ako na slávnostné tak aj na každodenné príležitosti. Výborne sa hodí k mäsu.

Tento recept je na pečený kel, ktorý doplníme sladkou opekanou cubuľou a chrumkavou voňavou slaninou. Veľkou výhodou oproti varenému kelu je, že pečený nie je taký “aromatický” a netreba po jeho príprave vetrať kuchyňu.

A aby som vám dokázala, že kel je skutočne veľmi verzatilná zelenina a dá pripravovať rôznymi spôsobmi, opíšeme si hneď 2 z nich.

Pre oba spôsoby budeme potrebovať:
Ingrediencie l 4 porcie

400g ružičkového kelu
100g slaniny
1/2 strednej cibule
2PL oleja alebo masti
soľ a čierne korenie

  1. spôsob prípravy
    ✏️Z RK očistíme vrchné lístky a umyjeme ho. Ružičky rozpolíme.
    ✏️Na panvici opražíme slaninu do chrumkava. Vyberieme ju a na oleji, ktorý ostal v panvici opražíme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a pridáme k nej RK. Za občasného miešania opekáme cca 10 inút, kým RK nezmäkne. Ja ho mám najradšej trochu al dente.
  2. spôsob prípravy
    ✏️RK očistíme, rozpolíme a dáme na vymastený plech (olej, sadlo, maslo).
    ✏️Pečieme v rúre na 200C 25-30 minút podľa veľkosti ružičiek.
    ✏️Slaninku a cibuľu si pražíme na panvici a pridáme k už upečenému RK.

Podávame ako prílohu prípadne ako ľahké hlavné jedlo napríklad s feta syrom.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*