Karfiolovo-parmezánová polievka


Milujete polievky? Ja veľmi a preto ma teší, že sa s vami môžem podeliť o jeden z mojich najobľúbenejších polievkových receptov. Táto karfiólovo-parmezánová polievka je jednoducho fantastická. Bohatá chuť karfiólu v kombinácii s výraznou arómou parmezánu, doplnená posýpkou zo sladkej papriky, slnečnicových semienok a slaninky.

Ingrediencie l 5-6 porcií
1 stredne veľký karfiól
1 stredná cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2PL olivového oleja alebo masla
1 a 1/2 litra vývaru
1/2 litra vody
40g parmezánu nastrúhaného
Muškátový oriešok
soľ a korenie
20g slaniny
4PL slnečnicových semiačok
Sladká paprika

Ako na to?
✏️Karfiól umyjeme a pokrájame na menšie kúsky (použijeme ružičky aj stonku).
✏️Vo väčšom hrnci na oleji/masle opražíme na drobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme karfiól a popražíme cca 30 sekúnd.
✏️Pridáme vývar, vodu, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a muškátový oriešok. Varíme kým karfiól nezmekne.
✏️Necháme polievku trochu vychladnúť a tyčovým mixérom ju rozmixujeme na hladký krém (ak nemáme tyčový mixér, zafunguje aj bežný stolný mixér).
✏️Pridáme nastrúhaný parmezán a dobre premiešame, kým sa parmezán v polievke roztopí. Ak sa netopí, polievku trochu zohrejeme.
✏️Na panvici na tuku opečieme slaninu nakrájanú na menšie kúsky. Pridáme slnečnicové semienka a sladkú papriku a krátko opekáme. Zmesou ozdobíme polievku pri podávaní (osobne ja touto zmesou nešetrím, výborne sa s polievkou dopĺňa:)

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*