Lieskovcovo – vanilková granola

Domáca granola (po slovensky zapekané muesli) je v našej domácnoti teraz najnovší hit. Chrumkáme si ju na raňajky (napríklad s jahodami a kokosovým mliekom) alebo berieme so sebou na výlety ako snack.
Urobiť si ju doma je skutočne veľmi jednoduché. Na granole je super, že má množstvo variácií a je len na nás, čo do nej dáme podľa toho, na čo práve máme chuť.
Tento recept neobsahuje vajíčko a preto granolu môžeme pokojne skladovať mimo chladničky, najlepšie v tesne uzavretej nádobe (mne sa najlepšie osvedčila sklenená s viečkom).

Ingrediencie l 1 plech
1 šálka lieskových orechov
1 šálka vlašských orechoch
1 šálka mandľových plátkov
1 šálka slnečnicových semiačok
2PL pomletých ľanových semiačok
3PL vody
1/2 šálky sezamových semiačok
1/2 šálky mandľového masla (prípadne vášho obľúbeného orechového masla)
1/2 šálky sladidla (použila som erythritol)
1ČL vanilky, škorice, zázvoru, kardamónu, anízu (1ČL z každého, mleté sušené korenie)
1/2ČL soli

Ako na to?
✏️Ľanové semiačka pomelieme nadrobno a zmiešame s vodou. Necháme 5 minút odstáť, kým vznikne gélovitá zmes.
✏️Lieskovce, vlašské orechy a slnečnicové semiačka pomelieme nahrubo vo food processore prípadne pokrájame ručne ostrým nožom. Netreba ich mlieť úplne na múku, nech je granola pekne chrumkavá.
✏️Pomleté orechy a semiačka zmiešame s ľanom s vodou a ostatnými ingredienciami. Dobre premiešame. Ak je zmes suchá, prilejeme 40-50ml vody. Granola by mala byť pred pečením mierne vlhká (nie však priveľmi mokrá).
✏️Dáme zmes na plech vystlaný pečiacim papierom, dobre utlačíme špachtlou alebo rukami a dáme piecť na 30 minút na 150C. V polovici času pečenia otočíme v rúre plech, nech sa granola rovnomerne prepečie. Zmes NEMIEŠAME, aby sa nám pečením mohla spojiť.

Tipy:

  • Namiesto ľanových semiačok je možné použiť aj chia semiačka, ktoré takisto necháme odstáť vo vode, kým sa vytvorí gelovitá zmes, ktorú dobre zamiešame do ostatných ingrediencií.
  • Granolu podávame s ovocím a mliekom alebo jogurtom  (odporúčam mandľové alebo kokosové mlieko).

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*