Tekvicové muffiny

Šťavnaté, chutné, voňajúce po škorici a muškátovom oriešku a tak vláčne a mäkké. Také sú tieto low carb muffiny s tekvicovým pyré. Práve to im dodáva na šťavnatosti a vláčnosti. Je to super snack na cesty, do práce alebo pohostenie na oslavu.

Akú múku použiť?

Pre ideálnu konzistenciu v recepte kombinujeme kokosovú a mandľovú múku. Mandľovú múku môžeme nahradiť aj inou orechovou alebo semienkovou múkou, napríklad lieskovcovou alebo múkou zo slnečnicových semienok. Tú druhú si ľahko vieme pripraviť aj doma z nesolených slnečnicových semienok, ktoré pomelieme v mlynčeku na kávu alebo v mixéri. Mlieť ich stačí krátko, len kým dostaneme konzistenciu orechovej múky. Dávame pozor, aby sme ich nemleli príliš dlho. Inak by nám mohlo vzniknúť semienkové maslo. Ak sa tak stane, takéto maslo sa dá využiť na prípravu niektorého v nasledovných výborných dezertov:

Tekvicové brownies

Lávový hrnčekový koláčik

Mandľové energy guličky

Nepečené kokosové sušienky

Kokosovú múku neodporúčam nahrádzať (napríklad strúhaným kokosom) inak sa konzistencia muffinov zmení.

Aké sladidlo použiť?

V tomto recepte sa dá použiť akékoľvek granulované sladidlo. Ja som použila erythritol. Ak používame xylitol, odporúčam ho použiť o 20% menej, keďže xylitol je sladší ako erythritol. V prípade sypkej (granulovanej) stévie slaďte podľa inštrukcii na obale. Väčšina týchto kryštalických sladidiel na báze glykozidov steviolu sú upravené tak, aby sa dali používať v pomere 1:1 ku iným kryštalickým sladidlám.

Ako si pripraviť domáce tekvicové pyré?

Na prípravu tekvicového pyré sú veľmi vhodné tekvica hokkaido alebo maslová tekvica. Majú menej vody a tekvicové pyré je husté a krémové prakticky bez dlhšieho varenia. Ďalšími vhodnými druhmi sú napríklad tekvica Acorn, Kabocha alebo buttercup. Ak aj použijete iný druh tekvice a po dopečení a zmixovaní je zmes riedka a vodová nevadí to. Varte ju s dlhšie, kým sa objem tekutiny zredukuje a pyré získa hustú a krémovú konzistenciu. Malo by sa podobať pyré z karfiolu alebo koreňovej zeleniny.

Postup prípravy pyré

  1. Tekvicu umyjeme, rozpolíme a vydlabeme jaderník. Rozkrojenú stranu natrieme olejom a osolíme. Otočíme rozkrojenou stranou dole a pečieme 35-45minút (podľa veľkosti tekvice) na 200C.
  2. Upečenú tekvicu necháme vychladnúť, dužinu vydlabeme, dáme do misky a zmixujeme dohladka na pyré ponorným mixérom.

Detaily

Porcie

10ks

Čas prípravy

40 minút

Kalórie (1ks)

175Kcal

Sacharidy (1ks)

4g

Tuky (1ks)

14g

Protein (1ks)

4g

Suroviny

  • 60g mandľová múka

  • 60g kokosová múka

  • 80g granulovaný erythritol

  • 2ČL kypriaci prášok

  • 1ČL mletá škorica

  • 1/2ČL sušený zázvor

  • 1/4ČL mletý muškátový oriešok

  • štipka soli

  • 4 veľké vajíčka

  • 180g tekvicové pyré

  • 90g roztopené maslo alebo ghee
    alebo kokosový olej

  • 3PL celé tekvicové semienka (na ozdobenie)

Ako na to

  • V miske zmiešame suché suroviny – mandľovú a kokosovú múku, kypriaci prášok, sladidlo, korenie a soľ. V druhej miske zmiešame vlhké suroviny – vajíčka, roztopený tuk a tekvicové pyré.
  • Zmiešame suché a vlhké suroviny tak, aby nám vzniklo jednotné hustejšie cesto bez hrudiek (cesto na tieto muffiny je hustejšie ako zvyčajné cesto na muffiny). Cesto necháme 5 minút postáť, nech sa múka napije.
  • Cestom naplníme formičky na muffiny do 3/4. Každý muffin zvrchu uhladíme a posypeme celými tekvicovými semienkami. Pečieme 25 minút na 175C dozlatista. Po dopečení necháme trochu vychladnúť a potom vyberáme z formičiek.

2 Comments

  1. Dobrý den, paní Marto.
    děkuji Vám za nový recept, jste mi velkou inspirací.
    S lowcarb stravováním jsem začala před měsícem a musím říct, že z mnoha různých zdrojů jsem si Váš blog oblíbila nejvíce.
    Narazila jsem na Vás na IG a překvapilo mě, že najednou nelze účet dohledat. Můžu se zeptat, zda účet obnovíte? Moc se mi tam líbila provedení krátkých videoreceptů.
    Děkuji Vám za odpověď.
    S pozdravem
    Tereza

    • Srdecne vas zdravim Tereza, velmi ma tesi, ze sa vam blog aj recepty pacia, a ze vas low carb vas oslovil rovnako ako mna. Na Instagrame teraz nie som lebo sa mi stale nepodarilo dostat naspat moj ucet potom, ako mi ho Instagram zablokoval. Low carbu vsak aj nadalej fandim a nove recepty budem urcite pridavat. Zatial takto na blog a mozno casom aj opat na Instagram. Ak sa vam pacia taketo kratke kuchtiace videa, mam ich viacero aj na Youtube:) Prajem vam pekny vecer a dakujem za mile slova.

Leave a Reply to Marta Cancel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*