Špargľa so slaninou

Krehká špargľa obalená v chrumkavej slanine je výborný low carb snack. Podávaná s čerstvým listovým šalátom a vajíčkom tvorí skvelý ľahký obed alebo večeru, plnú chuti a farieb. Je to výživné a zdravé jedlo, ktoré pripravíme jednoducho a za 30 minút.

Ako špargľu so slaninou pripravíme?

Špargľu umyjeme a škrabkou na zeleninu očistíme stonku od vláknitých častí. Keď je špargľa mladá, stačí ju čistiť do dĺžky 3-4cm od miesta, kde bola pri zbere odrezaná a len vrchnú časť šupky. Pri staršej špargli ošúpeme stonku po celej dĺžke a ak je potrebné, odstránime šupku viac do hĺbky. Tento krok možno vyzerá ako plytvanie no je potrebný, inak bude stonka špargle aj po tepelnej úprave tvrdá a vláknitá a prídeme tak o radosť pri jedení tejto inak veľmi delikátnej a krehkej zeleniny.

Slaninu odporúčam anglickú alebo oravskú nakrájanú na dlhšie pásiky. Na obaľovanie stačí, aby mala slanina šírku 2cm. Ak sú slaninové pásiky z obchodu širšie, odporúčam ich prekrojiť po dĺžke na tenšie pásiky.

Tipy na chrumkavú slaninu

Ak si prajeme mať slaninu čo najchrumkavejšiu, mám tu zopár tipov:

  1. Špargľu slaninou obaľujeme tak, aby sa slanina čo najmenej okrajmi prekrývala. Dovolíme tak horúcemu vzduchu pri pečení slaninou ľahšie prechádzať.
  2. Špargľu pečieme na mriežke namiesto na plechu, aby mohol tuk zo slaniny voľne odkvapkávať.
  3. V strede pečenia stonky špargle otočíme, aby sa rovnomerne opiekli z oboch strán.
  4. Posledné minúty pečenia robíme špargľu na funkcii gril. Vytvorí sa tak na slanine chrumkavá kôrka.

Pre ďalšie zdravé low carb snacky odporúčam:

Kalerábové hranolky

Celerové lodičky

Tekvicové placky

Hummus z pečeného karfiolu

Avokádové chipsy

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu špargle so slaninou (8 stoniek), 2 vajíčka a porciu šalátu s dresingom.

Detaily

Porcie

4 porcie

Čas prípravy

30 minút

Kalórie (1porcia)

534Kcal

Sacharidy (1porcia)

7g

Tuky (1porcia)

41g

Protein (1porcia)

32g

Suroviny

  • 2 zväzky špargle (spolu 32 stoniek)

  • 2PL olej

  • čierne korenie

  • soľ

  • 200g anglickej alebo oravskej slaniny
    (plátky)

  • 8 vajíčok

  • 250g miešaných šalátových listov

  • 8ks červená reďkovka

  • 80g šalátová uhorka

  • Dresing na šalát
  • 2PL olivový olej

  • 1-2PL citrónová šťava

  • 1/4ČL sušený granulovaný cesnak

  • soľ

  • čierne korenie

Ako na to

  • Špargľu očistíme a škrabkou na zeleninu ošúpeme tvrdé časti stoniek. Špargľu obalíme v 2PL oleja, osolíme a okoreníme.
  • Pripravíme slaninové plátky a ak je potrebné, pozdĺžne ich rozrežeme na pásiky široké asi 2 cm. V takto upravených plátkoch slaniny obalíme jednotlivé stonky špargle (pozri tipy na chrumkavú slaninu nad receptom) a rozložíme ich na pečiacu mriežku.
  • Mriežku dáme do rúry a pod ňu položíme plech, aby mal kam odkvapkávať tuk zo slaniny. Pečieme 15-20 minút na 180C. V polovici pečenia stonky otočíme, aby sa opiekli rovnomerne z oboch strán. Posledné 2 minúty pečieme na funkcii gril.
  • Kým sa špargľa pečie, pripravíme vajíčka a šalát. Ak chceme vajíčka na hniličku, postupujeme nasledovne: vajíčka vyberieme 20 minút pred použitím z chladničky, aby získali izbovú teplotu. Dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme a vložíme do nej vajíčka. Varíme 4 minúty (voda musí vrieť) a po uplynutí času vajíčka hneď vyberieme a schladíme v studenej vode alebo miske s ľadom, aby sme zastavili variaci proces.
  • Pripravíme dresing na šalát zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, sušeného cesnaku, soli a čierneho korenia (odporúčam použiť ponorný mixér). Dresing je dostatočne premiešaný ak zmení konzistenciu na béžovú emulziu. Šalátové listy umyjeme a necháme odkvapkať, reďkovku a uhorku nakrájame na tenké kolieska. Zeleninu zmiešame.
  • Špargľu podávame s vajíčkami a šalátom, ktorý pred podávaním obalíme v dresingu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*