Pražená ryža

Máte radi čínsku kuchyňu? Ak áno, tento recept si obľúbite. Chuťou a zložením je veľmi podobná klasickej praženej ryži. Zelenina jej dodáva sladkosť, ktorá je vďaka sójovej omáčke vyvážená slanou chuťou. Sezam a vajíčka dopĺňajú tuky a proteín. Je to plnohodnotné ľahké vegetariánske jedlo alebo príloha k mäsu či rybe.

Keďže ryža obsahuje veľa sacharidov a preto nie je vhodná pre low carb stravovanie, použila som ako náhradu karfiól, ktorý som upravila do formy karfiólovej ryže. Podobný postup bol použitý aj pri karfiolovo-hubovom rizote.

Ako urobiť karfiolovú ryžu?

Najlepšie z čerstvého karfiolu. Použiť môžeme celý karfiol – ružičky aj stonku. Karfiol umyjeme, necháme odkvapkať a rozrežeme na menšie kúky. Karfiolovú ryžu môžeme dosiahnuť jedným z nasledovných spôsobov:

  1. krájaním nožom – tento spôsob je celkom zdĺhavý, no ak nemáme inú možnosť, vieme sa ku kúskom karfiolu veľkosti ryže dopracovať aj takto. Určite odporúčam použiť veľmi ostrý nôž s dlhou čepeľou.
  2. sekaním vo food processore – tento šikovný pomocník nám karfiol naseká na ryžu v priebehu pár sekúnd. Osobne môj najobľúbenejší spôsob prípravy.
  3. nastrúhaním na strúhadle – pohodlný spôsob, treba len počítať s trochou neporiadku z odlietajúcich karfiolových kúskov. Používame hrubé strúhadlo. Na jemnom sú kúsky príliš malé a pri varení sa z nich ľahko spraví namiesto ryže, kaša. 
  4. mixovaním – niektoré výkonné mixéry dokážu karfiolovú ryžu pripraviť. Odporúčam však mixovať po menších množstvách, aby sa nám nestalo, že v spodnej časti pri sekacích nožoch budeme mať z karfiolu kašu pričom nad nimi budú kusy neposekaného karfiolu (vlastná skúsenosť).

Na prípravu karfiolovej ryže neodporúčam použiť mrazené kúsky karfiolu. Ten obsahuje vyšší podiel vody a ryža bude príliš vodnatá a kašovitá.

Video recept

Detaily

Porcie

4 porcie

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

30 minút

Kalórie (1porcia)

230 Kcal

Sacharidy (1porcia)

9,5g

Tuky (1porcia)

16,3g

Proteín (1porcia)

9g

Suroviny

  • 3PL olivového oleja

  • 1 stredná cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 3PL sójovej omáčky

  • 1/2 červenej hrubostennej papriky

  • 1/2 žltej hrubostennej papriky

  • 60g zelených luskov

  • 1/2 stredného karfiólu

  • 1ČL soli

  • 1ČL čierneho korenia

  • 3 vajíčka

  • 2PL sezamu

Ako na to

  • Cibuľku nakrájame na kocky, cesnak na plátky. Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky a stonku na menšie kúsky. Jedným z vyššie spomenutých spôsobov karfiol nasekáme/nastrúhame/narežeme
    /zmixujeme na kúsky veľkosti ryže.
  • Na panvici si rozohrejeme olej. Cibuľku opražíme do sklovita, pridáme cesnak, krátko opečieme (pozor aby sa nepripálil, zhorkne).
  • Pridáme papriky a lusky, krátko opečieme.
  • Znížime teplotu a zmes polejeme sójovou omáčkou. Premiešame.
  • Pridáme karfiólovú ryžu a 4-5 minút za častého miešania opekáme, kým sú zelenina aj ryža podľa našich predstáv (niekto ju má radšej al dente, niekto mäkšiu).
  • Urobíme si v strede zmesy miesto (vareškou zmes poposúvame na strany) a vylejeme tam vajíčka. Miešame ich, kým sa z nich urobí praženica, ktorú následne zmiešame so zeleninovou zmesou.
  • Pridáme sezam, zamiešame, ochutnáme a dochutíme sójovou omáčkou alebo korením.

Tip:
Soľ pridávame až ku koncu, aby sa karfiólová ryža nerozmočila. Z rovnakého dôvodu opekáme karfiólovú ryžu na prudšom plameni a kratšiu dobu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*