Marcipánové pralinky

Tieto pralinky z domáceho marcipánu sú jeden z dôvodov, prečo sa teším na Vianoce. Okrem rodinnej pohody a času na relaxovanie sa teším aj na výborné jedlo a samozrejme low carb sladkosti. Veď čo by boli Vianoce bez praliniek, vanilkových rožkov, kokosiek či škoricových hviezdičiek.

Tieto pralinky sú plné chutného domáceho marcipánu. Vyrobiť si vlastný marcipán je omnoho jednoduchšie ako sa na prvý pohľad zdá. Potrebujeme len 4 suroviny. Na rozdiel od marcipánu z obchodu je vami vyrobený marcipán bez aditív, cukru či konzervantov. Rovnako si ho môžete dochutiť podľa seba škoricou alebo vanilkou prípadne nasekaným sušeným ovocím.

Aké sladidlo použiť?

Pre tento recept sa mi najlepšie osvedčil erythritol (eritrit) alebo xylitol. Výroba jeho práškovej formy je veľmi jednoduchá. Zmixujeme granulovú verziu (bežne dostupnú v obchodoch) v suchom stolnom mixéri. Postačí 20-30 sekúnd mixovania a granulové sladidlo sa premení na práškové. Pred otvorením mixéra po mixovaní odporúčam chvíľu počkať, kým prach v mixéri usadne. Ušetríte si tým prácu s utieraním linky. (pozn. mixér musí byť dôkladne poutieraný a bez vnútornej vlhkosti, inak sladidlo zmení konzistenciu a nepodarí sa vám ho správne zmixovať).

Detaily

Porcie

10 praliniek

Čas prípravy

5 minút

Celkový čas

40 minút

Kalórie (1ks)

138Kcal

Sacharidy (1ks)

3,4g

Tuky (1ks)

11,7g

Proteín (1ks)

2,9g

Suroviny

  • Marcipán
  • 100g mandľovej múky (čím jemnejšia, tým lepšie)

  • 60g práškového sladidla (použila som erythritol)

  • 30ml (2PL) vody

  • mandľový extrakt alebo aróma

  • Na obalenie
  • 70g horkej čokolády (sladenej napríklad stéviou)

  • 30g masla

  • mandľové lupienky alebo nasekané mandle

Ako na to

  • Na marcipán zmiešame mandľovú múku, práškové sladidlo, vodu a mandľový extrakt alebo arómu. Rukami vymiesime cesto, z ktorého urobíme 10 guličiek.
  • Vo vodnom kúpeli roztopíme maslo a čokoládu. Guličky v roztopenej čokoláde obalíme, posypeme mandľovými lupienkami alebo kúskami mandlí a dáme do chladničky na 30 minút stuhnúť. Skladujeme v chladničke 3-4dni.

Tip: ak skladujeme čistý marcipán v chladničke a plánujete ho použiť na výrobu praliniek neskôr, môže sa stať, že trochu vyschne. Pred použitím ho preto zvlhčíme trochou vody.

4 Comments

  1. Dokonale!

  2. Petra Tomicová

    Dělám už po několikáté, je to pro mě hit vánočního cukroví letos, děkuji! 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*