Linecké koláčiky

Linecké koláčiky patria v mojej rodine medzi klasické vianočné pečivo spoločne s vanilkovými rožkami, kokoskami a marcipánovými pralinkami. Plnené marhuľovým alebo ríbezľovým džemom patria tieto jemné vanilkové lepené koliečka neodmysliteľne k spomienkam na moje detstvo. Práve ich zlepovanie bola jedna z prvých prác, ktorými sme mojej mame spolu so sestrou pomáhali pri prípravách na vianočné sviatky.

Pre tých z vás, ktorí s lineckými nemáte ešte skúsenosti, linecké koláčiky sa skladajú z dvoch koliesok, ktoré sa tradične zlepujú džemom. Keďže cesto je sladké, odporúčam použiť kyslejší prípadne menej sladký džem, aby sa chute vyvážili. Horné koliesko sa tiež zvykne ozdobiť otvorom. Pri pečení odporúčam piecť horné kolieska s otvorom a dolné celé kolieska na samostatných plechoch, keďže čas ich pečenia je rôzny (kolieska s otvorom sa pečú kratšie).

Tento rok mi s lepením lineckých koliesok po prvýkrát pomáhal môj trojročný syn. Bolo to veľmi milé a verím, že sme týmto tradíciu lepenia lineckých koláčikov posunuli na ďalšiu generáciu.

Detaily

Porcie

32ks (16koláčikov)

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

70 minút

Kalórie (1koláčik)

86Kcal

Sacharidy (1koláčik)

1,3g

Tuky (1koláčik)

7,1g

Protein (1koláčik)

2,5g

Suroviny

  • 125g mandľovej múky (môžeme
    nakombinovať s lieskovcovou múkou)

  • 35g kokosovej múky

  • 1ČL xantanovej gumy
    (možno vynechať)

  • 1/4ČL soli

  • 45g zmäknutého masla

  • 40g granulovaného sladidla
    (použila som erythritol)

  • 1 stredné vajíčko

  • 4PL džemu (odporúčam low carb cukrfree rýchlodžem)

Ako na to

  • V miske zmiešame preosiatu mandľovu a kokosovú múku, xantanovú gumu a soľ.
  • Zmäknuté maslo ručným mixérom zmixujeme spolu so sladidlom na jemnú penu. Postupne vmiešame múkovú zmes a celé vajíčko. Vypracujeme jednotné vláčne cesto, ktoré prikryjeme alebo zabalíme do potravinárskej fólie a necháme 45 minút vychladiť v chladničke.
  • Cesto dáme medzi dva pečiace papiere a vyvaľkáme na plát hrúbky asi 5mm. Vykrajujeme tvary, ktoré kladieme na plech vystlaný pečiacim papierom. Cesto, ktoré ostane, opätovne vyvaľkáme a povykrajujeme. Odporúčam piecť vrchné kolieska s otvorom na jednom plechu a celé spodné kolieska na druhom plechu, keďže doba pečenie je iná (s otvorom sa pečú kratšie).
  • Pečieme 5-8 minút (podľa hrúbky koliesok) na 170C. Kolieska počas pečenia sledujeme, pri nerovnomernom pečení plech zrotujeme. Kolieska by mali mať svetlohnedú farbu.
  • Kolieska necháme vychladnúť a skladujeme v uzavretej nárobe nezlepené. Zlepujeme ich džemom až pred podávaním a môžeme ich zvrchu posypať práškovým sladidlom.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*