Snehové hniezda

Poznáte snehové pusinky? Chrumkavé a krehké zároveň, krásne sladké, s neopakovateľnou textúrou, ktorá sa rozplýva akonáhle si ich dáte do úst. A poznáte Pavlovej tortu? Z vonku krehká ako snehová pusinka a vo vnútri vláčna. Čo spája tieto dezerty? Ich základ – bielkový sneh a cukor (v našom prípade nahradený low carb sladidlom). A snehové hniezdo je niečo medzi nimi.

Tento dezert je vlastne taká mini Pavlovka. Plní sa šľahačkou a zdobí kyslým ovocím, ktoré výborne vyváži jeho sladký základ. Do bielkového snehu sa takisto pridáva ocot, rovnako ako do Pavlovej torty, a tak stred hniezda býva vláčny. Týmto zákuskom potešíte každého, to má rád sladké dezerty krehké ako obláčik.

Detaily

Porcie

6ks

Čas prípravy

15 minút

Celkový čas

5hod 45 minút

Kalórie (1ks)

105 Kcal

Sacharidy (1ks)

2,2g

Tuky (1ks)

9,2g

Proteín (1ks)

2,9g

Suroviny

  • 3 väčšie bielka

  • štipka soli

  • 150g práškového sladidla (použila som erythritol)

  • 1/2ČL vínneho octu

  • 1ČL citrónovej šťavy

  • 1ČL citrónovej kôry

  • 150ml smotany na šlahanie

  • 18 malín

Ako na to

  • Rúru si predhrejeme na 100C.
  • Oddelíme bielka od žĺtkov. Bielka spolu so soľou ručným mixérom vyšľaháme dotuha. Mali by sa nám tvoriť snehové špice.
  • Za stáleho mixovania pridáme po lyžičkách sladidlo až nám vznikne lesklá saténová hmota.
  • Pridáme vínny ocot, citrónovú šťavu a kôru a jemne ich vmiešame do hmoty.
  • Na plech vystlaný pečiacim papierom (nie vymastený) lyžicou kladieme bielkovú hmotu a opačnou stranou lyžice do stredu urobíme priehlbinu, ktorú neskôr naplníme šľahačkou.
  • Pečieme 90 minút. Vypneme rúru a hniedza v nej necháme aspoň ďalšie 2 hodiny (ideálne cez noc) sušíť.
  • Naplníme šľahačkou a ozdobíme malinami alebo iným bobuľovým ovocím.

Tipy:

  • K dezertu sa hodí na ozdobu aj iné kyselé ovocie, ktoré vyváži jeho sladkosť (černice, ríbezle, rebarbora) .
  • Bielkový sneh je veľmi citlivý na teplo a rýchlo sa vie pripáliť. Ak vám hniezda začnú príliš rýchlo hnednúť, vyberte ich z rúry, znížte teplotu a keď klesne, hniezda v nej dopečte.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*