Pečený fenikel s kaparami

Tento delikátny a jednoduchý šalát je výborná príloha k mäsu. Rovnako tiež dobre zasýti aj samostatne s kúskom low carb chleba alebo pečiva. Je to zdravé, na prípravu nenáročné jedlo. Kombinácia pečeného feniklu s nakladanými kaparami vás určite milo prekvapí a osvieži váš low carb jedálniček.

Fenikel pestovali už starí Rimania a v našich končinách je známy skôr vo forme čaju z jeho semienok, ktorý pomáha pri problémoch s trávením alebo kojacim matkám zvýšiť tvorbu mlieka. Fenikel má mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie.

Je tiež výborným kuchynským korením a samotná zelenina je surovinou, ktorá vynikne v šalátoch alebo ako príloha. Má jemne nasladlú chuť, je šťavnatý a krehký. Ak s ním ešte nemáte v kuchyni skúsenosť, určite neváhajte a dajte mu šancu. Nesklame vás.

Fenikel v marináde z cesnaku, estragónu, olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia.

Čo sú kapary?

Sú to púčiky rastliny kapary tŕnistej a vyzerajú ako malé zelené guličky. Predávajú sa v slanom alebo slano-kyslom náleve v malých sklenených flaštičkách a dostaneme ich kúpiť aj v bežných potravinách podobne ako olivy alebo nakladané chilli papričky.

Kapary sú veľmi obľúbené hlavne v stredomorskej a francúzskej kuchyni (Francúzsko patrí medzi najväčších producentov kapár).

Šalát z pečeného feniklu s kaparami je veľmi príjemnou low carb prílohou vhodnou na každodenné aj špeciálne príležitosti.

Ďalšie výborné zeleninové prílohy:

Cesnakovo-citrónová brokolica

Kalerábové hranolky

Karfiolová ryža

Cukinové špagety

Opekané ‘zemiaky’

Brokolica s pórom

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

25 minút

Kalórie (1porcia)

77Kcal

Sacharidy (1porcia)

2,5g

Tuky (1porcia)

7g

Protein (1porcia)

1g

Suroviny

  • 2ks fenikel

  • 1 strúčik cesnak

  • 1PL čerstvý estragón alebo tymián

  • 1PL citrónová šťava

  • 2PL olivový olej

  • soľ

  • čierne korenie

  • 1-2PL kapary

Ako na to

  • Fenikel umyjeme, osušíme a nakrájame na pásiky. Tie v miske zmiešame s najemno nakrájaným cesnakom, nasekaným čerstvým extragónom alebo tymiánom, citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a čiernym korením.
  • Takto obalené feniklové pásiky dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme 15 minút na 200C.
  • Upečený fenikel necháme chvíľu vychladnúť a pred podávaním zmiešame s kaparami. Podávame ako prílohu k mäsu alebo samostatne s low carb chlebom či pečivom.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*