Pečená cvikla s pestom a fetou

Cvikla (červená repa) s medvedím cesnakom a feta syrom je výborná príloha alebo súčasť šalátu. Hoci cvikla nie je low carb zelenina, jej mnohé zdravotné benefity ju v obmedzenom množstve robia cenným doplnkom našej stravy. Pri cvikle sa preto riadime mottom “Všetko s mierou”.

Cvikla je výborný zdroj mnohých vitamínov a minerálov, obsahuje kremík, draslík, železo, horčík, vápnik, jód, meď, kyselinu listovú, jablčnú, vínnu, šťaveľovú a citrónovú, vitamín C, E, B1, betakarotén, betanín (ktorému vďačí za červené sfarbenie) a samozrejme dôležitú vlákninu.

Cvikla patrí s 180Kcal/100g medzi diétne potraviny. Rovnako je to však koreňová zelenina s vysokým obsahom sukralózy a preto pokiaľ sa snažíte držať príjem sacharidov čo najnižší, konzumujeme ju len vo veľmi obmedzených množstvách.

Detaily

Porcie

6 porcií

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

60 minút

Kalórie (1porcia)

187Kcal

Sacharidy (1porcia)

9g

Tuky (1porcia)

4,6g

Proteín (1porcia)

14,5g

Suroviny

  • 600g surovej cvikly

  • 3PL olivového oleja

  • soľ, čierne korenie

  • 3PL pesta z medvedieho cesnaku (recept v Tipoch)

  • 100g syru feta

Ako na to

  • Rúru vyhrejeme na 175C.
  • Cviklu umyjeme, ošúpeme. Buľvy opatrne nakrájame na tenké plátky tak, že spodok necháme na 0,5cm neprerezaný, aby cvikla držala pokope. Väčšie buľvy prerežeme najprv na polovicu. Snažíme sa, aby boli kúsky približne rovnako veľké, rovnomerne sa prepečú.
  • Cviklu dáme do misky, polejeme olejom, okoreníme a osolíme. Premiešame tak, aby bola cvikla olejom úplne obalená a aby bol olej a korenie aj medzi vyrezanými plátkami.
  • Dáme piecť na 35-45 minút (podľa veľkosti kúskov) alebo kým je cvikla upečená a mäkká.
  • Podávame s pestom a syrom feta.

Tip:

  • PESTO Z MEDVEDIEHO CESNAKU: v stolnom mixéri zmixujeme listy medvedieho cesnaku, vlašské alebo píniové oriešky, olivový olej a soľ. Dochutíme a skladujeme v chladničke. Spotrebujeme najlepšie do 5-7 dní.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*