Kokosové placky s mangoldovým dipom

Hoci názov receptu môže znieť celkom exoticky, toto jedlo sa pripravuje jednoducho a suroviny dostanete kúpiť v bežných potravinách a v bio obchode. Treba sa len osmeliť a vyskúšať aj niečo nové…zaručujem vám, že to bude stáť za to!

Placky z kokosovej múky
Čas prípravy | 30 minút

Ingredience | 4 placky
60g kokosovej múky
1/2ČL prášku na pečenie
1 a 1/2PL psyllium (kupujem v lekárni alebo bio obchode)
235ml teplej vody
1PL masla
soľ

Ako na to?
✏️Zmiešajme kokosovú múku, prášok na pečenie, psyllium a soľ. Pomaly pridávame teplú vodu a miešajme, až sa suroviny prepoja. Necháme cesto odpočívať 10 minút.
✏️Rozdelíme cesto na 4 rovnaké časti.
✏️Na pracovnú dosku si rozprestrieme pečiaci papier, na ktorý položíme jednu časť cesta. Navrch dáme ďalší kus pečiaceho papiera a valčekom na cesto vytvarujeme tenkú placku. Takto pokračujeme aj s ostatnými časťami cesta.
✏️Na panvici rozohrejeme maslo a pečieme na ňom placku 2-3 minúty z každej strany. Dávame pozor, aby sa placka nepripálila, kokosová múka má tendenciu sa rýchlo spáliť.
✏️Pokračujeme takto aj s ostatnými plackami. Ak je to potrebné, pridáme viac masla.

Tahini mangoldový dip
Čas prípravy | 30 minút

Ingredience | 2 porcie
6 väčších listov mangoldu
5PL olivového oleja (rozdelené 1PL a 4PL)
1 strúčik cesnaku nasekaný
3PL tahini pasty
2PL citrónovej šťavy
Soľ a čierne korenie

Ako na to?

✏️Mangoldové listy rozdelíme na stonky a listovú časť. Obe nakrájame na malé kúsky a dáme do oddelených nádob.
✏️Na panvici rozpálime 1PL olivového oleja, pridáme na kúsky nakrájané stonky mangoldu, cca 1 min opekáme, následne podlejeme a dusíme, kým stonky nezmäknú.
✏️Pridáme nasekaný cesnak, miešame so stonkami kým pustí arómu a pridáme mangoldové listy. Ak je potrebné ešte podlejeme trochou vody, a necháme dusiť pod pokrievkou cca 4-5 minút, kým listy nezmäknú.
✏️Vzniknutú zmes necháme vychladnúť a cez sitko z nej odstránime prebytoćnú šťavu (mali by sme dostať cca 1/2 šálky tekutiny).
✏️Do food procesora alebo mixéra dáme odstredenú mangoldovú zmes, pridáme tahini, olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Môžeme pridať ešte dodatočne čerstvý cesnak pre zvýraznenie chuti.
✏️Pridáme 1PL šťavy, ktoré sme dostali z mangoldovej zmesy.
✏️Všetko dobre premixujeme, dochutíme a podávame s plackami alebo čerstvou zeleninou.

Tip: Mangoldový dip je výborný aj ako nátierka na chleba alebo pečivo.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*