Low carb Zuzanky

Keď som uvažovala ako nazvať tieto sušienky, napadlo ma, že mi veľmi pripomínajú sušienky Zuzanky, chrumkavé a sladké, vyrábané z ovsených vločiek a často polomáčané v čokoláde.

Low carb Zuzanky sú chrumkavé, tenké sušienky, veľmi jednoduché a rýchle na prípravu, plné orechov a skvele chutia samostatne a aj ako sendvič naplnené hustou krémovou čokoládou.

Akú orechovú múku použiť?

V tomto recepte som použila mandľovú múku no výborne sa hodí napríklad aj múka z lieskovcov alebo vlašských orechov.

Aké sladidlo použiť?

V tomto recepte je voľba jednoznačná. Aby boli sušienky chrumkavé, potrebujeme použiť granulovaný ERYTHRITOL (eritritol, eritrit). Vykúšala som recept s použitím stévie aj xylitolu a sušienky aj po vychladnutí ostali mäkké a vláčne. Ak chceme sušienky chrumkavé a tenké, potrebujeme použiť sladidlo na báze erythritolu.

Detaily

Porcie

18ks (sušienok)

Čas prípravy

5 minút

Celkový čas

45 minút

Kalórie

(2sušienky plnené čokoládou)
290Kcal

Sacharidy (2sušienky plnené čokoládou)

5,4g

Tuky (2sušienky plnené čokoládou)

27,1g

Protein (2sušienky plnené čokoládou)

4,5g

Suroviny

  • Sušienky
  • 120g maslo

  • 80g granulovaný erytritol

  • 80g mandľová múka

  • 2 vaječné bielka (stredne veľké vajíčka)

  • 40g nadrobno nasekané vlašské orechy

  • štipka soli

  • 1/2ČL vanilka (možno vynechať)

  • Čokoláda na plnenie
  • 100g vysoko-percentnej čokolády

  • 100ml smotany na šľahanie

  • štipka soli

Ako na to

  • V menšom hrnci roztopíme maslo. Pridáme sladidlo a necháme za stáleho miešania jemne vrieť, kým sa sladidlo úplne rozpustí.
  • Stiahneme z ohňa, pridáme mandľovú múku, posekané orechy, vanilku a soľ. Premiešame a necháme 5 minút chladnúť. Občas premiešame.
  • Vmiešame bielka. Vznikne nám riedke cesto, ktoré necháme 10 minút oddychovať.
  • Na plech vystlaný pečiacim papierom formujeme čajovou lyžičkou z cesta kopčeky, ktoré uhladíme do tenkej vrstvy v tvare kruhu (sušienky). Medzi sušienkami nechávame priestor, keďže pri pečení narastú.
  • Pečieme 7-9 minút na 175C.
  • Zatiaľ zmiešame čokoládu, smotanu na šľahanie a štipku soli. Roztopíme na miernom ohni, kým vznikne krémová, hustnejšia plnka.
  • Po vychladnutí sušienok ich na štýl sendviču plníme čokoládovou plnkou.

2 Comments

  1. Primiešame ten len bielka, alebo sneh z bielok?

Leave a Reply to Marta Cancel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*