Šalát so špargľou a horčicovým dresingom

Farebný, chutný a zdravý šalát s pečenou špargľou, paprikou, cukinou a výborným dresingom s francúzskou horčicou. Nasekané vlašské orechy pridajú šalátu nielen zdravé tuky no aj príjemný skus. Výborná ľahká večera alebo príloha ku pečenému mäsu.

Akú zeleninu použijeme?

Šalát je kombináciou pečenej a čerstvej zeleniny. Na pečenú zeleninu sme použili špargľu, cukinu a hrubostennú papriku. Vhodný je napríklad aj baklažán, zelené fazuľové lusky alebo brokolica. Z čerstvej zeleniny použijeme zmes listových šalátov, ľadový šalát a baby špenát.

Ako šalát pripravíme?

Špargľu umyjeme a škrabkou na zeleninu očistíme stonku od vláknitých častí. Keď je špargľa mladá, stačí ju čistiť do dĺžky 3-4cm od miesta, kde bola pri zbere odrezaná a len vrchnú časť šupky. Pri staršej špargli ošúpeme stonku po celej dĺžke a ak je potrebné, odstránime šupku viac do hĺbky.

Cukinu a papriku umyjeme a spolu s očistenou špargľou nakrájame na menšie časti (asi 10 cm dlhé). Obalíme ich v zmesi oleja, soli a čierneho korenia. Zeleninu upečieme v rúre.

Do misy dáme umytú listovú zeleninu, pridáme opečenú zeleninu, zalejeme dresingom a posypeme nasekanými vlašskými orechmi.

Ďalšie chutné šaláty:

Šalát Big Mac

Šalát Cobb

Šalát Nicoise

Bohatý vajíčkový šalát

Šopský šalát

Šalát Cézar

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

30 minút

Kalórie (1porcia)

288Kcal

Sacharidy (1porcia)

11g

Tuky (1porcia)

25g

Protein (1porcia)

5,8g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu šalátu s horčicovým dresingom.

Suroviny

  • 12ks stonky špargľa

  • 300g cukina (1 stredná)

  • 1/2ks hrubostenná červená paprika

  • 1/2ks hrubostenná žltá paprika

  • 2PL olivový / avokádový olej

  • 1/2ČL soľ

  • 200g listový šalát mix (polníček, baby špenát a pod.)

  • 200g ľadový šalát

  • 40g vlašské orechy

  • Dresing
  • 3PL olivový / avokádový olej

  • 2PL jablčný ocot

  • 1ČL hrubozrnná alebo dijonská horčica

  • čierne korenie

Ako na to

  • Špargľu umyjeme a škrabkou na zeleninu očistíme stonky od vláknitých častí. Spolu s cukinou a paprikou ju nakrájame na asi 10cm dlhé kúsky, ktoré obalíme v zmesy olivového oleja a soli. Zeleninu dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme 15 minút na 200C.
  • Dresing pripravíme zmiešaním oleja, jablčného octu, horčice a čierneho korenia. Suroviny môžeme prepojiť pomocou ponorného mixéra alebo pretrepaním v sklenenej nádobke s viečkom.
  • Šaláty umyjeme, odstredíme alebo osušíme papierovou utierkou. Ak je treba, nakrájame ho na menšie kúsky. Pridáme opečenú zeleninu, nasekané vlašské orchy a prelejeme dresingom.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*