Karfiolové halušky

Low carb verzia halušiek s opečenou chrumkavou slaninou a krémovou syrovou omáčkou sú chuťou veľmi podobné klasickým bryndzovým haluškám. Omáčka je kombináciou syrov a smotany, takže skvele doplní zeleninové halušky a robí jedlo sýtym a výživným. Výborný obed alebo večera, keď sa ponáhľame alebo nemáme práve chuť dlho variť. Ich príprava je skutočne veľmi jednoduchá.

Ďalšie jednoduché a rýchle jedlá:

Nadýchaná omeleta

Kurací majonézový šalát

Maslové špenátovo-cesnakové rizoto

Cukinové špagety s parmskou šunkou

Tofu praženica

Kura v maslovej omáčke

Ako halušky pripravíme?

Na túto low carb verziu halušiek použijem karfiol, ktorý rozdelíme na malé kúsky a uvaríme v slanej vode do mäkka (ideálne al dente). Slaninu na panvici opečieme do chrumkava a nasekáme na drobné kúsky. Pripravíme omáčku a zalejeme ňou ešte teplý karfiol, ktorý posypeme kúskami slaniny. K týmto haluškám sa tiež skvele hodí pohár kefíru alebo acidofilného mlieka (ak ste v keto režime, odporúčam len malé množstvo).

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

25 minút

Kalórie (1porcia)

447Kcal

Sacharidy (1porcia)

6,3g

Tuky (1porcia)

37g

Protein (1porcia)

21g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu halušiek s omáčkou, 1PL nasekanej opečenej slaniny a 1PL petržlenovej vňate

Suroviny

  • 1 stredný karfiol

  • soľ

  • 100g oravská alebo anglická slanina

  • 160ml smotana na šľahanie

  • 100g bryndza alebo cream cheese
    (syr typu Lučina, Goldessa alebo Philadelphia)

  • 100g tvrdý syr (eidam, gouda, mozzarella alebo čedar)

  • 1ČL sušený cesnak

  • čierne korenie

  • 4PL čerstvá petržlenová vňať

Ako na to

  • Karfiol umyjeme a rozdelíme na drobnejšie ružičky. Stonku odporúčam nepoužiť a odložiť napríklad na prípravu bohatého vývaru alebo karfiolovej ryže. Karfiolové ružičky varíme v osolenej vode asi 5-6 minút, kým zmäknú no stále dobre držia tvar (al dente).
  • Slaninu opečieme na troche tuku do chrumkava. Necháme ju chvíľu vychladnúť a nasekáme nadrobno.
  • V malom hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie, pridáme bryndzu alebo cream cheese a metličkou miešame, kým sa rozpustí. Pridáme sušený cesnak, štipku soli a čierne korenie. Zamiešame a pridáme nastrúhaný tvrdý syr. Miešame, kým sa syr roztopí. Ak je treba, zriedime omáčku trochou smotany na šľahanie.
  • Uvarené karfiolové ružičky zalejeme teplou syrovou omáčkou, posypeme opečenou slaninou a nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*