Avokádové chipsy

Plánujete oslavu a chcete hostí prekvapiť skvelým low carb pohostením? Potrebujete do stravy dostať viac zdravých tukov? Máte avokádo, ktoré potrebujete spotrebovať? Tak tento recept je niečo pre vás! Veľmi jednoduché na prípravu, chrumkavé a chuťovo výborné. Ideálne sa hodia napríklad k syrovým, paradajkovým alebo majonézovým dipom prípadne majonézovo-celerovému šalátu (recept na jeden taký dole pod receptom).

Ďalšie vynikajúce recepty na chrumkanie:

Tortillové chipsy z ľanovej múky

Parmezánovo-semienkové chipsy

Syrovo-tymiánové krekry

Semienkové krekry (z mandľovej múky)

Chipsy s majonézovým dipom (recept viď nižšie).
Chipsy s majonézovo-celerovým šalátom.

Detaily

Porcie

10 ks

Čas prípravy

5 minút

Celkový čas

40 minút

Kalórie (10ks)

441 Kcal

Sacharidy (10ks)

7g

Tuky (10ks)

34g

Proteín (10ks)

21g

Suroviny

  • 1 väčšie avokádo

  • 50g najemno nastrúhaného parmezánu

  • 1/2ČL sušeného cesnaku
    alebo 1 strúčiky čerstvého

  • čierne korenie
    prípadne korenie podľa vašej chuti
    (chilli, garam malasa, rasca)

  • 1ČL citrónovej šťavy

  • štipka soli (možno vynechať)

Ako na to

  • Rúru rozohrejeme na 160C.
  • Avokádo rozmixujeme na pyré alebo pre hrubšiu konzistenciu rozmačkáme vydličkou na kašu.
  • Zmiešame s ostatnými ingredienciami.
  • Na plechu vystlanom pečiacim papierom lyžičkou tvarujeme kopčeky, nechávame medzi nimi malý odstup. Lyžičkou ich uhladíme na čipsy s priemerom cca 5 cm, na čo najtenšie. Čím sú chipsy tenšie, tým sú chrumkavejšie.
  • Pečieme ich 20 minút, vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Chipsy otočíme a pečieme ďalších 5-7 minút. Pred podávaním ich necháme úplne vychladnúť.
Chipsy s majonézovo-celerovým šalátom. Recept viď nižšie.

Tipy:

  • Snažíme sa dodržať predpísané množstvo parmezánu. Práve ten dáva chipsom ich chrumkavosť.
  • Avokádo zvykne pečením jemne zhorknúť. Preto do zmesy pridávame citrónovú šťavu, aby sme túto horkosť zmiernili.
  • Pri pečení chipsy sledujeme. Ak začnú okraje rýchlo hnednúť, znížime teplotu v rúre.
  • Ku chipsom sa výborne hodia napríklad majonézovo – zeleninový šalát alebo majonézový dip (recepty viď nižšie).

MAJONÉZOVO – ZELENINOVÝ ŠALÁT

Suroviny

  • 2 stonky repíkatého zeleru

  • 1 jarná cibuľka (biela aj zelená časť)

  • 5 červených reďkoviek

  • 10 vykôstkovaných olív

  • 2PL majonézy

  • 1ČL dijonskej horčice

  • 1ČL jablkového octu

  • čerstvo namleté čierne korenie

  • soľ

Ako na to

  • Celer a cibuľku nakrájame na mesiačiky, olivy a reďkovky nadrobno.
  • Urobíme dresing zmiešaním majonézy, horčice, octu, čierneho korenia a soli.
  • Zeleninu zalejeme dresingom, premiešame a necháme v chladničke chvíľu vychladiť. Podávame ako prílohu k chipsom, mäsu alebo vajíčkam.

MAJONÉZOVÝ DIP

Pripravíme ho zmiešaním majonézy, trochy vody, čierneho korenia, sladkej papriky, sušeného cesnaku a soli.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*